Főoldal > EGÉSZSÉG > A hónap hőse – Élet-halál küzdelem a méhnyakrákkal

A hónap hőse – Élet-halál küzdelem a méhnyakrákkal

betegségméhnyakrákrák
0

Írta:

Rengeteg erő és pozitív energia sugárzik a mosolygós, négygyerekes Katiból, pedig nemrég még élet-halál küzdelmet vívott a méhnyakrákkal. „Figyelmeztetést kaptam” A negyvenkét éves Kati kálváriája 2005 novemberében kezdődött, egy rutin nőgyógyászati szűrésen méhnyakrákra utaló jeleket fedeztek fel nála. Ezt követően több kivizsgáláson is részt vett, 2006 áprilisában rosszindulatú daganatot távolítottak el a méhéből. „Amíg a […]

Rengeteg erő és pozitív energia sugárzik a mosolygós, négygyerekes Katiból, pedig nemrég még élet-halál küzdelmet vívott a méhnyakrákkal.

„Figyelmeztetést kaptam”

A negyvenkét éves Kati kálváriája 2005 novemberében kezdődött, egy rutin nőgyógyászati szűrésen méhnyakrákra utaló jeleket fedeztek fel nála. Ezt követően több kivizsgáláson is részt vett, 2006 áprilisában rosszindulatú daganatot távolítottak el a méhéből.
„Amíg a kórházban feküdtem, folyamatosan ismételgettem magamban a kérdést: miért pont én?” – meséli Kati. – A legjobban az a gondolat emésztett, hogy esetleg nem tudom felnevelni a négy fiamat. Hosszú idő telt el, míg rájöttem, hogy a rák valójában figyelmeztetés, nem megijedni kell tőle, hanem tanulni belőle. Sokat segített, hogy kiderült: a daganat nem szóródott szét a szervezetemben, nem kell eltávolítani a méhemet. Kemo- és sugárterápiára sem volt szükség.”

0018461_1.jpg ()

„Egyre energikusabb lettem”

Kati egy speciális diétával támogatta meg a gyógyulását, 2006 júliusától mintegy két éven át a dr. Max Gerson német orvos által kidolgozott sószegény, zsírmentes, magas káliumtartalmú étrendet, az úgynevezett Gerson-terápiát követte. A módszer alapelve a szervezet teljes méregtelenítése és tápanyagokkal való feltöltése. Minden órában meghatározott összetételű, frissen préselt bio gyümölcs- és zöldséglékeverékeket kellett fogyasztania, emellett friss gyümölcsök, sok saláta, héjában sült burgonya szerepelt a napi menüben. A szigorú étrendet mindennap kávés beöntések egészítették ki, amelyek hatékonyan tisztítják a belek falára lerakódott méreganyagokat.
„Bár a betegségem kialakulása előtt is tudatosan táplálkoztam, sok zöldséget, gyümölcsöt, teljes kiőrlésű pékárut fogyasztottam, nem ittam alkoholt, nem dohányoztam, az életmódváltás első fél éve kegyetlenül nehéz volt – emlékszik vissza Kati. – Teljesen át kellett alakítani az addigi életemet. Hozzá kellett szoknom a speciális lékúrához, és eleinte naponta hatszor kellett beöntést végeznem. Közben igyekeztem a négy gyermekemre ugyanannyi figyelmet fordítani, mint addig. Miután a szervezetem lassan hozzászokott a változáshoz, napról-napra egyre energikusabbnak és erősebbnek éreztem magam.”

Légzéssel a tisztulásért

„A betegség előtt tökéletes anya és tökéletes feleség szerettem volna lenni. Minden feladatot magamra vállaltam. Nehéz időszak volt a negyedik gyermekem születése is, kiderült, hogy fejlődési rendellenességgel jött a világra, és epilepsziás. Úgy éreztem, ahhoz, hogy meggyógyulhassak, a fizikai életmódváltás nem elég, a lelkemben is rendet kell tennem.”
Kati még 2006-ban ismerkedett meg a szervezet egyensúlyát helyreállító Nei-dan chi kunggal, amely nyolcelemes mozgássorból áll, és speciális légzéstechnikával egészül ki. A fiatalasszony azonban nem elégedett meg ennyivel, még többet szeretett volna tenni az egészségéért. Az Art of Living (Az élet művészete) tanfolyamon elsajátította az ősi védikus hagyományokon alapuló Sudarshan Kriya elnevezésű gyakorlatot – ez egy energetikai módszer, amely a ritmikus légzésen alapul. A légzésjóga néven is ismert rendszer célja, hogy a méreganyagok és negatív érzések a légzés segítségével még azelőtt kitisztuljanak a szervezetből, hogy betegséget okoznának.
„A megismert módszerek hatására jobb lett a memóriám, nyugodtabban aludtam és kevesebb pihenésre volt szükségem. A stresszt már nem úgy fogtam fel, mint korábban, apróságokon már nem idegesítettem fel magam. Az új programokat szigorúan beépítettem a hétköznapjaimba, hajnali fél ötkor másfél órás meditációval és légzőgyakorlattal indult a nap, fél hétkor pedig már a családomnak segítettem a reggeli készülődésben.”

Sétálva gyógyulnak

Annyi jót hoztak számára a keleti módszerek, hogy úgy határozott, elmélyíti a tudását. Egy harmadik meditációs rendszerrel is közeli kapcsolatba került: a Guo Lin csi kung a taoista és a buddhista filozófiai rendszerek kombinációjára épül, és szintén speciális légzéstechnikát alkalmaz. Kínában alternatív rákgyógyászati terápiaként használják. Kati nem habozott, amikor Pekingben lehetősége nyílt elvégezni egy nemzetközi tanfolyamot, és tanári képesítést szerzett. Azóta Guo Lin csi kungot tanít sorstársainak, hogy azok könnyebben leküzdhessék a betegséget.

A témáról bővebben a Wellness magazin áprilisi számában olvashatsz!

Egy alattomos vírus
A méhnyakrák a mell- és tüdőtumor mellett hazánkban a harmadik leggyakoribb daganatos betegség a nők körében. Lassan, évek alatt fejlődik ki, tüneteket és panaszokat rendszerint már csak előrehaladott állapotban okoz. A betegségért a HPV-víruscsalád (humán papillomavírus) felelős, ezzel a nők közel 80 százaléka találkozik élete folyamán, de a vírust sok esetben képes legyőzni a szervezet. A fertőzöttség önmagában nem okoz rákot, de ha a vírus jelen van, nő a sejtburjánzás kockázata. A betegség tünetei: rendellenes vérzés, alhasi fájdalmak, vizelet- és székletürítési panaszok, abnormális mennyiségű hüvelyi váladék. A gyakori partnercserével járó szexuális élet, az elégtelen intim higiénia, a szülések során bekövetkezett méhnyaksérülések és a dohányzás növelik a betegség kialakulásának valószínűségét. A megelőzéshez nagyon fontos a rendszeres nőgyógyászati szűrés.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X