Főoldal > EGÉSZSÉG > Lélekölő munkamánia? – A pszichológus tippjei

Lélekölő munkamánia? – A pszichológus tippjei

fáradtságleterheltségmunkastressz
0

Írta: and

Mi a munkamánia? Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy valaki képtelen abbahagyni a munkát. Olyan függőség, amelyben a munka szenvedéllyé válik, háttérbe szorítva az illető magánéltét, társas kapcsolatait. Sokan és sokféleképpen próbálták megérteni a munkamániás emberek viselkedését. Az egyik legelfogadottabb teória szerint, a munkától való függőség egyfajta „megküzdési stratégiaként” (ún. coping strategy) alakul ki. Ha a munka […]

Mi a munkamánia?

Leegyszerűsítve azt jelenti, hogy valaki képtelen abbahagyni a munkát. Olyan függőség, amelyben a munka szenvedéllyé válik, háttérbe szorítva az illető magánéltét, társas kapcsolatait. Sokan és sokféleképpen próbálták megérteni a munkamániás emberek viselkedését. Az egyik legelfogadottabb teória szerint, a munkától való függőség egyfajta „megküzdési stratégiaként” (ún. coping strategy) alakul ki. Ha a munka válik az illető életének értelmévé, legfontosabb tevékenységgé és sikerforrássá, akkor időlegesen nem kell szembenéznie az érzelmi problémáival, az érzelmek kifejezésének nehézségével, az alacsony önértékeléssel vagy azzal, hogy az illető képtelen meghitt kapcsolatok kialakítására. A munkamániának aktív és passzív formáját különböztetik meg a szakemberek.

0019217_1.jpg ()

Az aktív és a passzív munkamánia

Az aktív munkamániás számára általában élvezet a munka, de nem örömteli tevékenység. 10-12 órát dolgoznak, gyakran pihenés nélkül, és úgy érzik, odaadásuk díja az elvégzett munka önmagáért való sikere, ám munkájuk gyümölcsét képtelenek élvezni. Rendkívüli állóképesség jellemzi őket. Szinte kényszeresen munkájuk megszállottjai s gyakori, hogy korábban is szenvedtek valamilyen függőségtől.

A passzív munkamániás számára a munka már nem jelent örömet, inkább elkeseredett küzdelem a tennivalókkal. Szorong, hogy az elvégzett munka nem megfelelő, nem tökéletes s önmagát annyira alulbecsüli, hogy képtelen kiadni kezéből a tennivalókat. Szakemberek szerint a passzív munkamániás viselkedése talán könnyebben kezelhető. Az aktív és passzív munkamánia is sikeresen kezelhető, ha az illető tud segítséget kérni és elfogadni. Megfelelő pszichoterápiával, a stresszoldás elsajátításával, segítő családi és baráti kapcsolatokkal, ha szükséges gyógyszeres kezeléssel a gyógyulás elérhető.

A munkamánia tünetei

A munkamánia tünetegyüttesként  jelenik meg, nem önálló betegségként. Mivel a munkamániás életének központjában a munka áll, egész életvitelét a munkának rendeli alá. Egyre többet dolgozik, egészen a lelki és testi kimerülésig, terhelhetőségének végső határáig. Mivel a munkamániás képtelen feltöltődni, regenerálódni, általában súlyos kimerüléses tünetekkel kerül orvoshoz. A férfiak általában veszélyeztetettebbek mint a nők, hiszen hagyományosan ők „vadásznak”. Lelki alkatuknál fogva az érzelmi kapcsolatokat könnyebben feláldozzák a munkamánia oltárán. Ugyanakkor nők is válhatnak munkamániássá, közép- vagy felsővezetőkként, akár háziasszonyként is.

  • Lelki tünetek: nyugtalanság, alvászavar, fáradtság, örömtelenség és hangulatzavar, dühkitörések, csökkent teljesítmény és figyelemzavar stb.
  • Szervi tünetek: általában pszichoszomatikus tünetek. Fejfájás, emésztési zavar, allergia, tic, mellkasi fájdalom, szédülés stb.

Hogyan kezeld a munkamániát?

Összegyűjtöttük számodra azokat a tanácsokat, amelyek abban segítenek, hogy úrrá lehess munkamániádon.

  • Ülj le egy bizalmasoddal vagy szakemberrel és próbáld elemezni azt, vajon milyen célt szolgál életedben a munkamánia? Mit akarsz a „munkába meneküléssel” megúszni, elkerülni?
  • Állíts össze egy új napirendet! Igenis fejezd be a munkát időben még akkor is, ha félbe kell hagynod valamit.
  • Erősítsd magad abban, hogy részt vegyél korábban általad elhanyagolt szabadidős programokon. Nehéz társaságba menned vagy egy hobbinak hódolnod? Keress hozzá partnert a családodban és a barátaid között!
  • Érdemes tervet készítened arra, hogyan szakítsd meg a „mókuskereket”: például áldozz időt régóta elmulasztott tevékenységekre, kísérd el barátnődet vásárolni vagy olvass mesét a gyereknek!
  • Keress bizalmast, támogatót családod, barátaid körében és kérd meg őt, hogy 2-3 hetenként adjon visszajelzést fejlődésedről.
  • Ha munkamániás viselkedéseden mégsem sikerül változtatnod, vagy újabb függőségre „cserélnéd” pl. túlhajtott sportolás, játékszenvedély stb., akkor mindenképpen kérd szakember segítségét.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X