Főoldal > EGÉSZSÉG > Rettegsz az emlőráktól? – Tudj meg mindent róla!

Rettegsz az emlőráktól? – Tudj meg mindent róla!

egészségmellrákszűrés
0

Írta:

Emlőtumoros betegnapot szervez a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás         Klinikája 2009. május 09-én, szombaton! A betegnapon 9.00 és 16.00 óra között rövid ismeretterjesztő előadásokkal várják a résztvevőket, ahol nyíltan kérdezhetnek az ország vezető onkológusaitól. A rendezvényt 2009. május 09-én, egy héttel Anyák Napja után rendezik meg a Klinika kertjében, illetve termeiben (1082 Budapest, Üllői út […]

Emlőtumoros betegnapot szervez a Semmelweis Egyetem Radiológiai és Onkoterápiás         Klinikája 2009. május 09-én, szombaton! A betegnapon 9.00 és 16.00 óra között rövid ismeretterjesztő előadásokkal várják a résztvevőket, ahol nyíltan kérdezhetnek az ország vezető onkológusaitól.

A rendezvényt 2009. május 09-én, egy héttel Anyák Napja után rendezik meg a Klinika kertjében, illetve termeiben (1082 Budapest, Üllői út 78/A). A betegnapon rövid ismeretterjesztő előadásokkal várják az érdeklődőket, ahol többek között szó lesz a szűrésről, megelőzésről, terápiákról, a közszájon forgó hiedelmekről, félreértésekről, de a lélek gyötrelmeiről, félelmekről is.

A rendezvény célja

A rendezvény célja, hogy a megelőzés és a szűrés fontossága mellett felhívja a figyelmet a testi és lelki fájdalomra, amivel az érintett nők szembesülnek. A program során az érdeklődők személyre szabott tanácsokat kaphatnak szakemberektől és önkéntes segítőktől, illetve ingyenes szűréseken is részt vehetnek.

A rák stigmatizál?

Magyarországon a daganatos megbetegedések vezető helyen állnak a halálozási statisztikákban. A nemzetközi elemzések is minket, magyarokat emelnek ki, ha negatív példáról van szó. Szakértők szerint 2020-ra a világon minden család tudni fogja, mi a rák. A radiológiai és Onkoterápiás Klinika szakemberei azt tapasztalják, hogy a nők majd 70 %-a előrehaladott mellrákkal érkezik. A kór a többi daganatos betegséghez hasonlóan fájdalmas, és fizikailag megterhelő terápiákkal jár. Az érintett nők azzal is szembesülnek azonban, hogy a rák a mai napig stigmatizáló szó. Ők maguk is tele vannak kétségekkel, félelmekkel vagy akár szégyenérzettel. Gondoljunk csak azokra a betegekre, akik műtéten esnek át, ami gyakran a legnőiesebb szerv, a mell részleges vagy teljes csonkolásával jár.
Dr. Torgyík László, az onkológus elmondta:  „A rák a mai napig stigmatizáló szó, és eltökélt szándékunk, hogy megküzdünk ezzel a stigmával. A napi rohanásban talán nekünk sem jut elegendő időnk, hogy nyíltan, kertelés nélkül, legjobb tudásunk szerint válaszoljunk minden kérdésére. A hangsúly azon a szón van, hogy MINDEN, mert nincs rossz kérdés, csak legfeljebb nem tudunk rá válaszolni. Merészség kell ahhoz is, hogy bevalljuk, elértük korlátainkat, nem tudunk többet tenni. Talán, nincs már rá mód, hogy további gyógyszeres, sugaras, sebészi kezelést tudjunk ajánlani, de a lélek támogatásával, az erőnlét javításával, a fájdalom csillapításával még mindig meg tudjuk tartani a minőségben élt életet. Nem ugyanazt, ami a betegség előtt volt, nem ugyanazt, ami a kezelés alatt volt, de az emberi méltóságot megtartót.”

A legfontosabb: a korai felismerés!

A betegség korai felismerése a valódi ellenszere a magas halálozásnak. A megelőzéshez, a korai felismeréshez nélkülözhetetlen az egészségtudatos élet, de ha kialakul a betegség, akkor merjünk és akarjunk kérdezni és tenni annak érdekében, hogy a gyógyulás minél sikeresebb és hosszantartóbb legyen. A rendezvény, ami a Semmelweis Egyetem Radiológiai Onkoterápiás Klinika kezdeményezésre rendhagyó és hagyományteremtő módon 2009 május 9-én elindul, azt a célt szolgálja, hogy az egészséges nők ráébredjenek arra, hogy mi a korai felkismerés lényege, és a betegek feltehessék kérdéseiket mindazon szakembereknek, akik a gyógyulás folyamán közreműködnek.

Képek forrása: Profimédia 

 

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X