Főoldal > EGÉSZSÉG > 5 fontos tanács repülőútra – a légiutas-kísérőtől

5 fontos tanács repülőútra – a légiutas-kísérőtől

egészségrepülésutazás
0

Írta:

1. Ne terheld meg a gyomrod utazás előtt! Az utazás előtti estén ne egyél túl sokat, ne terheld a gyomrod fűszeres, vagy puffadást okozó ételekkel! Így talán az izgalom ellenére is könnyebben elalszol és kipihenten vághatsz neki a repülőútnak. Tippünk: A könnyű reggeliről azonban ne feledkezz meg – üres gyomorral repülni kockázatos vállalkozás. Rágcsálj el […]

1. Ne terheld meg a gyomrod utazás előtt!

Az utazás előtti estén ne egyél túl sokat, ne terheld a gyomrod fűszeres, vagy puffadást okozó ételekkel! Így talán az izgalom ellenére is könnyebben elalszol és kipihenten vághatsz neki a repülőútnak.
Tippünk:
A könnyű reggeliről azonban ne feledkezz meg – üres gyomorral repülni kockázatos vállalkozás. Rágcsálj el néhány szelet teljes kiőrlésű kekszet vagy egyél egy adag müzlit, gyümölcsöt
.

2. Készülj fel az utastér klímájára!

Ha nem szeretnél megfázni, vigyél magaddal kardigánt, vagy más melegebb ruhaneműt a gépre, a légkondícionáló ugyanis az utazás teljes ideje alatt üzemel. Aki érzékeny erre, könnyen megfázhat.
Tippünk: Ha nagyon fázós vagy, jobb, ha saját takaróval is csomagolsz, mert amit a fedélzeten kapsz, az nem túl vastag – így növelheted a komfortosság érzését is.

0019555_1.jpg ()

3. Gondoskodj a folyadékpótlásról!

A repülőgépeken nagyon száraz a levegő, amely megviseli a szervezetet, ezért mindig igyál elég folyadékot. A kiszáradás első jelei közé tartozik a fejfájás, amit az utaskabin kisebb oxigéntartalmú levegője is okozhat, de mielőtt bármilyen tablettát bevennél, igyál meg két nagy pohár vizet.
Tippjeink:
– Fogadd el a frissítőt a légiutas-kísérőktől, akkor is, ha nem érzed magad szomjasnak! Félóránként minimum (!) 2 dl folyadék fogyasztása javasolt, de ennél inkább többet igyál. A tranzitban is vehetsz magadnak egy üveg szénsavmentes vizet vagy más üdítőt, amit bármikor elkortyolhatsz. (Ezt az ülészsebben és ne a kalaptartóban helyezd el!)
– Alkoholt a fedélzeten (is) csak mértékkel fogyassz! A magasban az alkohol fokozott mértékben fejti ki hatását, így kevesebb mennyiség is könnyen megárthat!

4. Ápold a bőrödet is!

Gondolj a bőrödre is! A reptérre indulás előtt kend be magad tetőtől talpig hidratálókrémmel!
Tippjeink:
 - A fedélzetre nyugodtan felvihetsz kis kiszerelésű arckrémet (legjobbak a zselé állagú, gyorsan felszívódó hidratálók), vagy arcpermetet, ami jót tesz, ha a szárazságtól húzódik a bőröd. Nézz körül a tranzitban kapható, ún. „travel kit” kozmetikai minicsomagok között, vagy állíts össze magadnak egyet utazás előtt a saját igényeidre szabva!
– Ha kontaktlencsét viselsz, vagy könnyen kiszárad a szemed, ne felejts el műkönnyel felszerelkezni, ezzel sajnos nem szolgálhatnak a légiutas-kísérők.

5. Mozgasd meg a végtagjaidat!

A hosszú repülőút során a mozdulatlanságtól a végtagok izmai elernyednek, elzsibbadnak. Ez kellemetlen, sőt, egészségtelen is lehet. A lábdagadás a repülés alatt az egészséges embereknél is előfordul – ne ijedj meg! A cipődet ne vedd le, ha lehet, mert amellett, hogy nem elegáns, szorítani fog, amikor ismét belebújsz.
Tippünk:
Időnként tornáztasd a lábad, hogy élénküljön a vénás keringés: nyújtózkodj, hajolj előre, öleld meg magad, vagy sétálj egyet a kabinban! Jobb, ha nem teszel csomagot az előtted levő ülés alá, mert akkor nem lesz hely, hogy kinyújtsd a lábad.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X