Főoldal > EGÉSZSÉG > A leghatékonyabb hűsítő tippek hőség ellen

A leghatékonyabb hűsítő tippek hőség ellen

folyadékhőségkánikulamelegnyártipp
0

Írta:

Tengerpart, árnyékot adó pálmafa, jéghideg koktél – így persze könnyű elviselni a 35-40 fokos hőséget. De mi a helyzet, ha a fülledt irodában vagy otthon kell átvészelned a kánikulát? Próbáld ki a Wellnesscafe hűsítő tippjeit! 1. tipp: Zárkózz be! Kánikula idején a legjobb, ha éjszaka vagy hajnalban szellőztetsz: nyisd ki az összes ablakot és ajtót, […]

Tengerpart, árnyékot adó pálmafa, jéghideg koktél – így persze könnyű elviselni a 35-40 fokos hőséget. De mi a helyzet, ha a fülledt irodában vagy otthon kell átvészelned a kánikulát? Próbáld ki a Wellnesscafe hűsítő tippjeit!

1. tipp: Zárkózz be!

Kánikula idején a legjobb, ha éjszaka vagy hajnalban szellőztetsz: nyisd ki az összes ablakot és ajtót, hadd jöjjön be a lakásba a friss, hűvös levegő! Napközben azonban zárkózz be  – ahogy elkezd emelkedni a hőmérséklet, húzd le a redőnyt vagy a reluxát, húzd el a sötétítőfüggönyt, így nem melegszik fel annyira a lakás! Ha teheted, a ventilátor kivételével az összes elektromos készüléket kapcsold ki, mert ezek is melegítik a lakást! Ha túl száraznak érzed a levegőt, hideg vízzel nedvesíts be pár törölközőt, és terítsd ki azokat a szobában – a felszabaduló pára hűti a szobát!

2. tipp: Zuhanyozz langyos vízzel!

Akármennyire is csábít a nagy melegben a jéghideg víz, inkább langyossal zuhanyozz le! A hideg víz csak az első pillanatban hűsít, azután pont ellenkezőleg hat: élénkíti a vérkeringést és a belső hőtermelést, vagyis tusolás után még inkább meleged lesz. Ha viszont langyos, 20-25 fokos vízzel engeded tele a kádat, kitágulnak a pórusaid, a tested levegőhöz jut, és könnyebben tudja leadni a hőt. Ha a fürdővizedbe néhány csepp borsmenta olajat is teszel, garantált a felfrissülés!

0019579_1.jpg ()

3. tipp: Öltözködj okosan!

Kánikula idején szűk szoknyát vagy nadrágot, és testhez simuló felsőt veszel fel? Ne csodálkozz, ha rosszul viseled a meleget  – a szűk ruhadarabok ugyanis bent tartják a meleget, és nem hagyják a bőrödet lélegezni! Nagy melegben lenge, természetes anyagból, például pamutból vagy lenvászonból készült, világos színű ruhákat vegyél fel, ezek visszaverik a fényt, jól szellőznek, és az izzadságot is felszívják!

4. tipp: Igyál forró teát!

A sivatagi népek teával harcolnak a hőség ellen, a forró gyógytea ugyanis kiválóan hűsít: tökéletes választás a hibiszkusz, a zsálya, a kamilla vagy a menta! Reggel forralj fel három deciliter vizet, és adj hozzá egy kávéskanál teafüvet. Hagyd állni a teát tíz percig, szűrd le, és még melegen idd meg! A zsályatea enyhíti az izzadást, a kamillából készült italok és borogatások pedig nyugtatják a bőrt napozás után.

5. tipp: Hűtsd le magad az utcán!

Akárhova is indulsz, mindig legyen nálad egy üveg fagyos víz! Egy flakon ásványvizet tegyél be éjszakára a mélyhűtőbe, reggel pedig csomagold be egy zacskóba! Amikor úgy érzed, már nem bírod tovább a meleget, a fagyos üveget nyomd a nyaki verőeredhez, a csuklódhoz, a könyök- és térdhajlatodhoz és a füled mögé! Készíthetsz hűsítő permetet is: egy kiürült pumpás üveget tölts meg hideg vízzel, majd csepegtess bele menta- vagy eukaliptuszolajat, és ezzel permetezd a bőrödet!

6. tipp: Pótold a vitaminokat és az ásványi anyagokat!

Nagy melegben veszélyes lehet, ha nem fogyasztasz elég folyadékot – naponta legalább három-négy deciliter vizet igyál meg! A frissen facsart, vitamindús gyümölcslevekről se feledkezz meg: ha izzadsz, nemcsak folyadékot, hanem sok-sok ásványi anyagot és nyomelemet is veszítesz, ezeket pedig pótolnod kell!

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X