Főoldal > EGÉSZSÉG > Elhízás, nikotinfüggőség, fejfájás, stressz? – Akupunktúra modern formában

Elhízás, nikotinfüggőség, fejfájás, stressz? – Akupunktúra modern formában

akupunktúraegészség
0

Írta:

Az akupunktúra szabályrendszerének lényege, hogy a szervezetben minden folyamat összefügg, és meghatározott energiapályákon keresztül minden szerv és testi funkció kapcsolatban van egymással. Az ősi tanítások szerint a terápia alapelve a jin-jang erőviszonyok rendezése az energiapályák vagy meridiánok keringési rendszerében, vagyis az energia szabad áramlásának lehetővé tétele. Ez a feltétele ugyanis a szervek normális, összehangolt működésének. […]

Az akupunktúra szabályrendszerének lényege, hogy a szervezetben minden folyamat összefügg, és meghatározott energiapályákon keresztül minden szerv és testi funkció kapcsolatban van egymással. Az ősi tanítások szerint a terápia alapelve a jin-jang erőviszonyok rendezése az energiapályák vagy meridiánok keringési rendszerében, vagyis az energia szabad áramlásának lehetővé tétele. Ez a feltétele ugyanis a szervek normális, összehangolt működésének. A helyesen kiválasztott pontokon történő tűszúrás energiát juttat az energiaszegény területekre, illetve elvezeti a kórosan túltengő, felesleges energiát. Neurológiai, belgyógyászati, reumatológiai, fül-orr-gégészeti és szemészeti panaszokon egyaránt segít, nyugaton a leglátványosabb eredményeket a fájdalomterápiában érte el. Kiváló a hatása ízületi vagy ideggyulladások, a háti, nyaki izmok fájdalma esetén, segít az alkohol, a nikotin és a drogok iránti szenvedély leküzdésében és fontos szerepet kapott az allergia és a pszichoszomatikus zavarok (szorongás, idegesség) kezelésében is. „Az akupunktúra jótékony hatását ma már senki nem kérdőjelezi meg, ám annak magyarázatára, hogy miként hat, még mindig nincs egységes elmélet – mondja dr. Fazakas János egyetemi adjunktus, aneszteziológus, aki maga is alkalmazza a tűszúrásos akupunktúrát. – A módszer (a leggyakoribb elmélet szerint neurokémiai folyamatokon keresztül) az akupunktúrás pontok ingerlésével a szervezet önszabályozó folyamatait ösztönzi, ezek működését hozza harmonikusabb állapotba. Sikeressége nem függ attól, hogy a kezelést milyen eszközökkel, módszerekkel hajtják végre, ezért lehetnek az új, modern módszerek éppolyan hatékonyak, mint a hagyományos eljárás.”

0019455_1.jpg ()

Tűszúrás felturbózva

Az eredeti módszerhez hasonlóan Kínából származik az az ötlet, hogy a tűvel történő stimulálást (a beszúrt tűk kézzel történő forgatását) elektromos ingerléssel váltják ki. Transzdermális elektroakupunktúrának is nevezik a módszert, ami azt jelenti, hogy az elektromos impulzusokat a bőrön keresztül kapja a páciens ugyanazokon a pontokon, amelyekbe a hagyományos módszer szerint a tűt szúrják. Egy golyóstollfejhez hasonló eszköz adja le a bőrre a mikroáramot rövid impulzusokban. Ez olyan rezgéseket kelt, amelyek az egészséges szervezet bioelektromos energiájával harmonizálnak, ezzel beindítva az öngyógyító folyamatokat. A klasszikus tűszúrásos kezelésnél ugyan kevésbé látványos eredmények érhetők el vele, néhány esetben azonban annál nagyobb sikerrel alkalmazható.Létezik egy jóval egyszerűbb változata is, melyhez szakképzett akupunktőr segítsége sem szükséges. Először az űrhajósok számára fejlesztettek ki saját használatra szolgáló akupunktúrás készüléket, ma már bárki által megvásárolhatóak az eszközök, amelyek „maguktól” találják meg a kezelendő pontokat. Fény és hang segítségével jeleznek, amikor a megfelelő helyen van az eszköz, majd gyenge elektromos impulzusokat juttatnak a testbe.
Kinek ajánljuk? Érdemes kipróbálni gyerekeknél és azoknál, akik félnek a fájdalomtól vagy a tűszúrástól, esetleg vérzékenyek. Sikerrel kezeli többek között az allergiát, a fejfájást, a migrént, a mozgásszervi panaszokat, az ízületi fájdalmakat, a menstruációs görcsöket, a látászavarokat, az elhízást, a nikotinfüggőséget, és érzéstelenítésre is használható.

Hatékony kombináció

Az elektromagneto-akupunktúra kifejlesztésekor a kutatók a hagyományos kínai módszert és a modern fizikoterápiás eszközöket ötvözték. Mágneses rezonanciával stimulálják az akupunktúrás pontokat, ezzel aktivizálják a szervezet egyensúlybeállító, „öngyógyító” tevékenységét. Az együttesen alkalmazott elektromos és mágneses jelek egymást erősítik, a kezelés hatására kioltódnak a beteg szervezetben a kóros elektromágneses jelek, és erősödnek az élettanilag fontosak és hasznosak. A mágneses erőtér különösen hatékonyan regenerálja a sejteket, és segíti az energia harmonikus áramlását. Hatására felgyorsul az anyagcsere, oldódik a stressz.
Kinek ajánljuk? A módszer leginkább fájdalomcsillapításra, stresszoldásra alkalmas. Allergia kezelésére, fáradtság kiküszöbölésére, nőgyógyászati panaszok megszüntetésére, súlycsökkentésre, a szervezet általános ellenálló képességének fokozására is alkalmazható. Nem használható azonban pacemakerrel rendelkező emberekkel, kisgyermekeknél, fertőző bőrbetegségben szenvedő betegeknél.

Tű helyett lézer

A tűszúrást ma már igen gyakran lézerfénnyel váltják ki, ezzel ingerlik az akupunktúrás pontokat. Nagy előnye, hogy teljesen fájdalom- és mellékhatásmentes a beavatkozás. A lézersugár felmelegíti, és ezzel ingerli a problémás pontot, és mivel a bőr alatt hat, azt nem irritálja. Legfeljebb egy kis melegséget érez a páciens, fájdalmat egyáltalán nem.
Kinek ajánlju? Sikeresen alkalmazható gyermekeknél, illetve azoknál, akik félnek a tűtől. Nagyon alacsony vérnyomású pácienseknél is beválik. Fémallergiások, véralvadásgátló gyógyszert szedők számára is jó alternatíva lehet. Allergia, náthás panaszok, herpeszek, nehezen gyógyuló sebek, fájdalommal járó ízületi és mozgásszervi betegségek esetén különösen hatékony.

A témáról bővebben a Wellness magazin júniusi számában olvashatsz!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X