Főoldal > EGÉSZSÉG > Támad a klímareuma

Támad a klímareuma

egészségklímaberendezésreuma
0

Írta:

„Az utóbbi években megtízszereződött a klímapanaszokkal jelentkezők száma. Amíg eddig 100 főből csak 1-2 fő panaszkodott erre, addig mára 10-20 főt kezelünk ilyen tünetekkel” – számolt be Dr. Major Zoltán az egyik hévízi gyógy- és wellness szálloda reumatológus szakorvosa. Bár a mozgásszervi-reumatológiai megbetegedésekben nagy szerepet játszik a hideghatás, az időjárás-változás és a stressz, ma már elfogadott […]

„Az utóbbi években megtízszereződött a klímapanaszokkal jelentkezők száma. Amíg eddig 100 főből csak 1-2 fő panaszkodott erre, addig mára 10-20 főt kezelünk ilyen tünetekkel” – számolt be Dr. Major Zoltán az egyik hévízi gyógy- és wellness szálloda reumatológus szakorvosa. Bár a mozgásszervi-reumatológiai megbetegedésekben nagy szerepet játszik a hideghatás, az időjárás-változás és a stressz, ma már elfogadott tény, hogy a légkondicionálók nem megfelelő használata negatív élettani hatásokat okozhat. Az irodákban, autókban, éttermekben használt split klímák által kiváltott panaszok alapvetően kétfélék: egy részük légúti panasz (nátha, orrfolyás, tüsszögés, köhögés). Más részük mozgásszervi elváltozás (ezek elsősorban nyaki, vállövi izomfájdalomként, kötöttségként, merevségként, fejfájásként, szédülésként, fülzúgásként jelentkezik). A reumatológusok ezeket a tüneteket egymás között klímareumának nevezik.

Hogyan alakul ki a klímareuma?

Egy menedzser, vagy irodai dolgozó szervezetét nyáron több „hősokk”, azaz nagymértékű hőmérsékletingadozás is éri. „A kánikulából a hűvös irodába, kocsiba, étterembe történő megérkezés olyan, mintha egy stresszhatás érné a szervezetet. Ezek a hatások hosszabb idő alatt krónikus megbetegedéseket okozhatnak, ezért különösen fontos – mint sok más mozgásszervi megbetegedésnél is – a megelőzés.” – mondja Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos.

A klímareuma megelőzhető

A klímareumát alapvetően két módon kerülhetjük el: megfelelő klíma beépítésével, karbantartásával, valamint az egészséges életmóddal. A kialakult klímareumás tünetek sikeresen kezelhetőek és különösen a kezdeti szakaszban hatékonyak a különféle kúrák: „A mozgásszervi problémák gyógyítására a balneo -és fizioterápia teljes tárházát alkalmazzuk sikerrel. A légúti megbetegedések kezelésére különböző szaunákat (aromaszauna, gőzkamra, infraszauna), illetve só kamrát, inhalációs és O2 terápiás kezeléseket használunk. Természetesen minkét esetben orvosi felügyelet mellett, a ami a hatékony gyógyulás záloga. A tapasztalatok szerint egy kúra, tíz hónapig tünetmentessé tudja tenni a klímareumás panaszokat” – összegezte tapasztalatait Dr. Major Zoltán reumatológus főorvos.


Forrás: A Naturmed Hotel Carbona sajtóközleménye


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X