Főoldal > EGÉSZSÉG > Amit tudnod kell a fronthatásokról

Amit tudnod kell a fronthatásokról

egészségfronthidegfrontmelegfront
0

Írta:

Mikor érezhetsz fronthatást? A szervezet szabályozó mechanizmusának köszönhetően a testünk állandó hőmérsékleten (kb. 36.5 fokon) működik kifogástalanul. Amikor az időjárásban számottevő változás következik be, akkor a szervezetnek mindig „utána kell állítani magát”, hogy az élettani funkciókat (pl. hormontermelés) összehangolja a külső változásokkal. Sok esetben a szervezet azonban nem képes olyan gyorsan reagálni, illetve „átállni” – […]

Mikor érezhetsz fronthatást?

A szervezet szabályozó mechanizmusának köszönhetően a testünk állandó hőmérsékleten (kb. 36.5 fokon) működik kifogástalanul. Amikor az időjárásban számottevő változás következik be, akkor a szervezetnek mindig „utána kell állítani magát”, hogy az élettani funkciókat (pl. hormontermelés) összehangolja a külső változásokkal. Sok esetben a szervezet azonban nem képes olyan gyorsan reagálni, illetve „átállni” – ilyenkor érezzük a front hatásait.

A frontok típusai

Többféle fronthatás létezik, a két legtipikusabb a melegfront és a hidegfront. A frontokkal járó egészségügyi tüneteket már a frontok megérkezése előtt érezzük, mivel a frontok „előszelei” – a különböző légnyomású és hőmérsékletű légtömegek – megelőzik magukat a frontokat. A melegfronti hatások tipikus jelei közé tartozik a vércukorszint emelkedése, a vérnyomás csökkenése, a fejfájás és a reflexek tompulása. Ezzel ellentétben a hidegfront hatására megemelkedik a vérnyomás, sajognak, fájnak az ízületek. Melegfront közeledtével fokozatosan nő a levegő páratartalma, valamint csökken a légnyomás. Hidegfront esetében a fenti folyamatok ellentétesen zajlanak: csökken a páratartalom és nő a légnyomás.

Tudtad?
Egyes kutatások szerint az, hogy ki hogyan reagál a különböző frontokra, általában a genetika adottságon és az öröklött vagy szerzett betegségeken múlik. A kutatók azt is bizonyították, hogy azokat kevésbé „érintik” az átvonuló frontok, akik sportos, kiegyensúlyozott életmódot folytatnak és egészségesen táplálkoznak. Ez valószínűleg azért van így, mert az ő szervezetük erősebb és ellenállóbb a külső hatások és időjárás-változások ellen.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X