Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védd a szemed nyáron!

Így védd a szemed nyáron!

egészségszemUV-sugárzás
0

Írta: and

Ne szemezz a napsugarakkal! „Az UV-sugarak túlnyomó része elnyelődik a szem külső rétegeiben, és a hámsejtek károsodása miatt szemvörösség, idegentest-érzés jelentkezhet – magyarázza dr. Farkas Ágnes szemorvos. – Kutatások szerint az UV-sugarak és a látható fény bizonyos komponenseinek hatása életünk folyamán összeadódik, ami hozzájárulhat az időskori makuladegeneráció kialakulásához. Ez a betegség az olvasóképesség elvesztéséhez vezet, […]

Ne szemezz a napsugarakkal!

„Az UV-sugarak túlnyomó része elnyelődik a szem külső rétegeiben, és a hámsejtek károsodása miatt szemvörösség, idegentest-érzés jelentkezhet – magyarázza dr. Farkas Ágnes szemorvos. – Kutatások szerint az UV-sugarak és a látható fény bizonyos komponenseinek hatása életünk folyamán összeadódik, ami hozzájárulhat az időskori makuladegeneráció kialakulásához. Ez a betegség az olvasóképesség elvesztéséhez vezet, jelenleg sajnos gyógyíthatatlan állapot.” Tehát a látásromlás kockázatával játszunk, ha rendszeresen otthon felejtjük a napszemüveget. Különösen veszélyeztetettek a világos (kék, zöld, szürke) szeműek, nekik nemcsak nyáron, hanem minden évszakban érdemes olyan napszemüveg mögé rejtőzniük, amely kiszűri a káros UVA-, UVB- és UVC-sugarakat is. A szemüvegmustra során tanácsos olyan darabot választani, amelyik oldalról sem engedi be a fényt. A megfelelő napszemüveg természetesen nemcsak a káros sugaraktól, hanem a fizikai sérülésektől is óv, vagyis alapfelszerelés a strandoláshoz, a nyári sportoláshoz és az autóvezetéshez. És nem utolsósorban trendi és sejtelmes kiegészítő, elengedhetetlen az új fürdőruhád mellé.

Kellemetlen légkondicionáló

A kánikula beköszöntével egyre több helyen kapcsolják be a légkondicionáló berendezéseket. Ezek ugyan enyhítik a forróságot, viszont rendkívül gyorsan kiszárítják a nyálkahártyákat és a szem kötőhártyáját is. A szakorvos szerint a hűtött helyiségekben, irodákban elsősorban azoknak kell odafigyelniük az alattomos klímaberendezésre, akiknek amúgy sem normális a könnytermelésük, vagyis gyakran küzdenek szemszárazsággal.
„Csökkent könnytermelés esetén jellemző tünet, hogy a szem kivörösödik, fáj és gyulladtnak tűnik. Emiatt sokszor indokolatlanul antibiotikumos szemcseppet rendel el az orvos. Ám ezek a készítmények tovább ronthatnak a helyzeten szárító hatásuk miatt – véli dr. Farkas Ágnes. – Érdemes inkább patikákban beszerezhető (lehetőleg tartósítószer-mentes) műkönnyet csepegtetni a szembe, illetve utazás előtt bekészíteni a táskába, hogy például a repülőn is kéznél legyen. Ott ugyanis még intenzívebb a klímaberendezés hatása, mint máshol, ezért egy több órás utazás után nem győzünk pislogni.” Ha vörös szemekkel érkezel a nyaralóhelyre, ott szintén érdemes egy-két napig műkönnyel orvosolni a problémát. Az általában jótékony hatású, közkedvelt kamillás borogatás ilyen esetekben általában nem használ szárító hatása miatt.

Baktériumoktól hemzsegő uszodavíz

Ha nem vagy az úszószemüveg híve, tanácsos felkészülni a strandok medencéiben található baktériumhadra. Annak ellenére, hogy a mesterséges vizet különböző fertőtlenítőkkel kezelik, kiküszöbölhetetlen, hogy a medencébe kórokozók is kerüljenek. Szemünk természetes védekezőképessége ebben az esetben is a könnyben rejlik: ha ugyanis baktériumok kerülnek a szembe, a könny antibakteriális hatásánál fogva gátolja a szaporodásukat. Ha a fürdőzést követően reggel arra ébredsz, hogy a szemeid szinte összeragadtak, nehezen tudsz pislogni, a szemzugban pedig váladék gyűlt össze, valószínűleg fertőzéssel küzd a szervezeted. Ha egy napon belül nem múlnak el a tünetek, keress fel egy szemorvost, aki antibiotikumos cseppet ír fel. (Ilyenkor ezt ne helyettesítsd műkönnyel, mert szükség van a fertőzés megállítására.) Az érzékeny szeműeknek érdemes inkább folyóban vagy tóban – természetesen csak ott, ahol nincs kitéve fürdést tiltó tábla – megmártózniuk, mert a természetes vizekben jóval kisebb a fertőzés kockázata.

Veszélyes labdajátékok

A strandon játszott tollas- vagy röplabdameccsekhez nem pusztán a fényvédelem miatt elengedhetetlen a napszemüveg viselése. Ez ugyanis nemcsak a káros sugaraktól, hanem az esetleges sérülésektől is védi a szemet. Különböző színű lencsék közül választhatsz, vásárlásnál azt tartsd szem előtt, mire használod leginkább a szemüveget. A zöld lencse adja vissza leghűebben a színeket, a barnával kontrasztosabban lehet látni, a sárga jó képélességet biztosít, a kék pedig ellensúlyozza a vakító fehérséget. Autóvezetéshez, sportoláshoz a felülről lefelé világosodó lencsék a praktikusak, illetve az úgynevezett fotokróm lencsék, amelyek UV-fény hatására fokozatosan elsötétednek. A szakértő szerint a szem csekély méretéhez képest a látószerv sérülései igen gyakoriak. A különböző nagyságú tárgyak más-más típusú sérüléseket okoznak. Ha például teniszlabda pattan a szemhez, az általában nem magát a szemgolyót sérti meg, hanem az azt körülvevő szemüreg csontjait. Kisebb vagy szennyezett labdáktól a szaruhártya (a szem „csillogó” elülső része) károsodhat, ami olyan érzéssel jár, mintha valami a szembe került volna.

Edd és védd!
Különböző ételek fogyasztásával is segítheted, hogy a szemed egészséges, a látásod éles maradjon. A sárgarépában nagy mennyiségű béta-karotin található, ami a retina egészségének megőrzéséhez szükséges A-vitamin előanyaga. A luteinben gazdag spenót, kelkáposzta, sóska hozzájárulnak a szemben keletkező káros szabadgyökök semlegesítéséhez, hatóanyaguk elnyeli a szemet veszélyeztető fénysugarakat. Az omega-3 tartalmú ételek, a tengeri halak vagy a halolaj segítenek megelőzni a szemszárazság kialakulását. A C-vitaminban gazdag étkek pedig csökkentik a szürkehályog kialakulásának kockázatát.

A témáról bővebben a Wellness magazin júliusi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X