Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem fog az agyad? – 8 toplistás agyserkentő

Nem fog az agyad? – 8 toplistás agyserkentő

agyagyserkentőkarnitinlecitin
0

Írta:

A központi idegrendszernek energia és pihenés kell a működéshez. A munkavégzéshez energiára, az energiát adó és tároló vegyületek pótlására, valamint elegendő pihenésre van szükség. Nagyon fontos az is, hogy kiegyensúlyozottan táplálkozz: jó csak akkor lesz a szellemi teljesítményed, ha elegendő tápanyaghoz jut a szervezeted.

A legfontosabb tápanyagok: szénhidrátok, vitaminok, ásványi anyagok és zsírok.

1. B-vitaminok

A teljes gabonaszemek, búzacsíra, húsok és más, az egészséges táplálkozásban rendszeresen fogyasztott élelmiszerek jó B-vitamin és magnézium források, amelyekre szükség van az idegrendszer kiegyensúlyozott működéséhez. Az időskori memóriaromlás és kedélyváltozás sokszor az elégtelen B-vitamin ellátottsággal függ össze. Érdemes minden nap fogyasztanod B-vitaminokban gazdag ételeket. Ha étrend-kiegészítőket is szednél, konzultálj orvossal vagy dietetikussal!

2. Szénhidrátok

Az idegrendszernek energiára és pihenésre van szüksége a működéshez – ez teszi lehetővé ugyanis a szellemi munkát. A gabonából készült ételek jó szénhidrát- és energiaforrások, de a cukornak is kedvező hatása lehet: a fizikai és szellemi fáradtságot mérsékelheti az idegsejtek által is közvetlenül felhasználható szőlőcukor. Ezt igazolja az is, hogy a kutatásokban jobb eredményeket produkálnak a szénhidrátpótlást kapó alanyok. Egy pohár gyümölcslé, vagy alkalmanként egy doboz energiaital is segíthet abban, hogy a kritikus helyzetben élénkebb legyél.

3. Omega-3 zsírsavak

Egyre több adat támasztja alá azt, hogy az omega-3 zsírsavak nemcsak a depressziót, de az agressziót és az idegességet is csökkenthetik. Az ún. BDNF-fehérje (agyi neurotrofikus faktor)  egy olyan anyag, amely elősegíti az idegsejtek egészséges működését. A szervezet BDNF szintje összefügg a hangulattal és viselkedéssel is. Kutatásokból kiderült, hogy a fizikai aktivitás megnöveli a BDNF szintjét az agy bizonyos részeiben. A rendszeres tengeri hal és/vagy halolaj fogyasztása támogathatja az idegrendszer egészséges működését, javíthatja a közérzetet. Ha beteg vagy (a kiegészítés véralvadásgátló gyógyszerekkel is kölcsönhatásba léphet!),  komolyabb egészségügyi problémákkal küzdesz, tanácsos szakemberhez fordulnod a mesterséges pótlás előtt.

0020458_1.jpg ()

4. Kreatin

A halakban, húsokban és étrend-kiegészítőkben megtalálható kreatinnak alvásmegvonást követően lehetnek pozitív hatásai a közérzetre, és a fokozott figyelmet, gondolkodást igénylő feladatok elvégzésére. A gyakorlatban ennek a lehetséges hatásnak kiaknázása különleges étrendet vagy jól megtervezett étrend-kiegészítést igényelhet. Kényszerű éjszakázások során ki lehet próbálni, de csak szakember felügyelete mellett!

5. L-karnitin

A karnitin fontos szerepet játszik az agy energiaellátásában, csökkenti a mentális fáradtságot, regenerálja és védi az idegrendszert a toxikus hatásoktól. Az L-karnitint és vegyületeit tipikusan fogyókúrákhoz használják, ám a szellemi teljesítőképesség és koncentráció fokozására is be lehet vetni, különösen az acetil-L-karnitin vegyületet. Mivel az állati eredetű élelmiszerek (húsok) a karnitin fő forrásai,  a vegetáriánusoknál kialakulhat hiányállapot.

6. Lecitin

 

A lecitinről elterjedt, hogy “erősíti” az idegrendszert, javítja a koncentrálóképességet, a memóriát és nyugtató hatású. Ez utóbbi nem biztos, hogy igaz, de ártani – ha nem vagy a szójára allergiás, mivel általában ebből vonják ki a lecitint – általában nem árt a fogyasztása.

7. Koffein

 

A koffein az egyik legjobban hozzáférhető és legenyhébb élénkítőszer. Ha egészséges vagy, alkalmi (nem mindennapos) 1-2 kávé vagy 1-2 doboz energiaital fogyasztásával valamelyest kitolhatod a fáradtság jelentkezését. A koffeintől nem javul a koncentrációképesség, nagyobb mennyiségben előidézhet szorongást, izomrángást. Ha abbahagyod a fogyasztását, a megvonás tünetei jelentkezhetnek: pl. több napig elhúzódó fáradtság, levertség vagy fejfájás.

A szakértő véleménye
A Ginkót bármennyire sokat reklámozzák, személyes szakmai véleményem szerint (ezzel sokan vitatkoznának) lehetőleg ne használd – kizárólag orvosi javaslatra és felügyelet mellett, vagy még úgy sem! Egészséges emberek számára haszontalan, fejfájást és más panaszokat okozhat, betegségtől szenvedő embereknek pedig nem sokat ér. A gyógyszerek sokkal hatékonyabbak és biztonságosabbak. A ginko gyógyszerekkel kölcsönhatásba lépve pedig komoly problémákat is okozhat! Ne feledd: Az étrend, a kiegyensúlyozott egészséges táplálkozás fontos az idegrendszer megfelelő működéséhez, ám ez önmagában sosem elég! Sok pihenésre és rendszeres mozgásra is szükség van a jó teljesítmény eléréséhez és fenntartásához!

Képek forrása: Profimédia

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X