Főoldal > EGÉSZSÉG > Segítség! Abbahagytam a fogamzásgátlót! – 6 tipp a tünetek enyhítésére

Segítség! Abbahagytam a fogamzásgátlót! – 6 tipp a tünetek enyhítésére

egészségfogamzásgátló tabletta
0

Írta:

A fogamzásgátló tabletta abbahagyását követő hat hónapban számos kellemetlen tünetet tapasztalhatsz magadon:  rendszertelen menstruáció, vagy annak teljes hiánya zsíros, fénylő bőr, pattanások megjelenése az arcon, dekoltázson, háton hajhullás, zsíros haj hangulatváltozások súlyvesztés Lássuk, mit tehetsz a kellemetlen tünetek ellen!  1. Figyeld a ciklusodat! A rendszertelen menstruációt a prolaktin nevű hormon megemelkedett szintje okozza. (Ezt stresszhatás is […]

fogamzásgátló tabletta abbahagyását követő hat hónapban számos kellemetlen tünetet tapasztalhatsz magadon:

 

  • rendszertelen menstruáció, vagy annak teljes hiánya
  • zsíros, fénylő bőr, pattanások megjelenése az arcon, dekoltázson, háton
  • hajhullás, zsíros haj
  • hangulatváltozások
  • súlyvesztés

Lássuk, mit tehetsz a kellemetlen tünetek ellen!

1. Figyeld a ciklusodat!

 

A rendszertelen menstruációt a prolaktin nevű hormon megemelkedett szintje okozza. (Ezt stresszhatás is kiválthatja, ami szintén összezavarja a ciklust.) Amíg nem rendeződik a petefészkek működése és nincs peteérés, addig nincs menstruáció. Ez a folyamat sokszor több hónapig is eltarthat.
Tippünk:
Három-négy hónap kimaradás után indokolt nőgyógyászt felkeresned. Aki a tabletta szedése előtt rendszeres időközökben menstruált, számíthat rá, hogy ciklusa pontosan visszaáll majd.

0020207_1.jpg ()

2. Tisztíts, tonizálj, hidratálj!

 

A bőrápolásra a korábbinál is jóval több energiát kell fordítanod ebben az időszakban. A legfontosabb, hogy ne nyomogasd a megjelenő pattanásokat, amiket a fokozódó faggyútermelés okoz. Bízd ezt szakemberre! Érdemes havonta tisztító kezelésre menni a kozmetikushoz, otthon pedig a szokásos „tisztítás-tonizálás-hidratálás” eljárást kiegészíteni különböző szárító, hámlasztó antibakteriális krémekkel, zselékkel. Kérd gyógyszerész vagy bőrgyógyász tanácsát, akkor biztosan nem rontasz a helyzeten. Ne feledkezz meg a fényvédelemről sem! Ha nem gyulladt a bőröd, hetente kétszer használhatsz bőrradírt, hogy mielőbb megszabadulj az elhalt hámsejtektől, amelyek akadályozzák a faggyú kiürülését a pórusokból.
Tippünk:
Készíts maszkot házilag! Keverj az élesztőhöz néhány csepp citromlevet, ezt maszkként kend fel a megtisztított bőrödre! Ha megszáradt, le tudod radírozni, így két legyet ütsz egy csapásra: pakolás, radírozás és a pénztárcádba sem kell mélyen belenyúlnod.

3. Állítsd meg a hajhullást!

A hajhullást ebben az esetben az ösztrogénszint változása okozza, a bűvös hat hónap után általában megszűnik.
Tippünk:
Az étrendedben rendszeresen szerepeljenek fehérjék és cinket tartalmazó ételek (pl. tojás, hüvelyesek, magvak). Ha ezt kevésnek érzed, kísérletezhetsz patikában beszerezhető hajszeszekkel, hajerősítő kapszulákkal. Jól bevált népi gyógymód a hajhullás és a zsíros haj ellen a csalán sampon, ami erősíti a hajhagymákat.

4. Szabadítsd fel a boldogsághormonokat!

 

Sportolj! Mozgás közben ugyanis endorfin (ún. boldogsághormon) szabadul fel a szervezetben, ami a dopaminnal együtt csökkenti a fájdalmat és örömérzetet kelt.
Tippünk:
Endorfinhullám önti el a szervezetet orgazmus közben is, ezért kedveseddel töltsetek el minél több romantikus estét együtt. A kellemes pásztorórák mellett egy szelet csokoládé, vagy egy szabadban töltött napsütéses délután is fokozza az endorfintermelést. A kellemes érzés edzés után még jó ideig megmarad.

5. Állíts össze helyes étrendet!

 

Ahogy abbahagyod a fogamzásgátlót, a gestogén nevű hormonösszetevő hatására megszűnik a szervezet folyadék-visszatartása. Ilyenkor legfeljebb 2-3 kiló súlyvesztésre számíthatsz, de a ruháidon észre fogod venni a fogyást, anélkül, hogy bármit tettél volna az ügy érdekében.
Tippünk:
A hullámzó kedélyállapot miatt előfordulhat, hogy hirtelen megkívánsz valamit, esetleg falási rohamod lesz, ahogy ez a legtöbb nőnél a menstruációt megelőző napokon is megesik. Ha továbbra is odafigyelsz az étkezésre (kerülöd a finomított cukrok és szénhidrát fogyasztását) és rendszeresen (hetente háromszor 1-1,5 órát) sportolsz, biztosan nem hízol meg. Nagyjából fél év után a testsúlyod visszaáll az eredeti, a gyógyszerszedés előtti állapotra.

6. Segítség a természet patikájából

 

Gyógynövényekből készült teákkal, kapszulákkal is enyhítheted a kellemetlen tüneteket.
– Ma már kapható olyan kapszula, amely a benne lévő hatóanyagoknak köszönhetően segít a hormonszintet egyensúlyban tartani, így gátolja a pattanások kialakulását. Fokozza a szexuális aktivitást is, és jótékony hatással van a termékenységre – kellemetlen mellékhatások nélkül.
– A cickafarkfű ösztrogénhez hasonló anyagot tartalmaz, teaként fogyasztva elősegíti a menstruációs ciklus helyreállását. Nyugtató, gyulladásgátló, erősíti a méh és a petefészkek működését.
– A barátcserje kapszula helyreállítja a hormonműködést és csökkenti a magas prolaktin szintet, ami a menzesz elmaradásáért felelős.

Tudtad?
A fogamzásgátló tabletta olyan hormontartalmú készítmény, amely megakadályozza a peteérést, így nincs, ami megtermékenyüljön, elvékonyítja a méhnyálkahártyát, ezáltal a megtermékenyített petesejt nem tud beágyazódni, és fokozza a méhnyak nyák viszkozitását, így az átjárhatatlanná válik a spermiumok számára. A jelenleg forgalomban levő korszerű tabletták alacsony hormontartalmúak, ösztrogént és progesztogént, vagy csak progesztogént tartalmaznak. A magyar nők 30 százaléka szed fogamzásgátló tablettát – ez az egyik leggyakrabban választott védekezési mód.

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X