Főoldal > EGÉSZSÉG > Támad a parlagfű! – Így védekezz ellene!

Támad a parlagfű! – Így védekezz ellene!

allergiaaugusztusbetegségnyárparlagfű
0

Írta:

Akármennyire szereted is a nyarat, az augusztusi időszak valóságos kínszenvedés a számodra? A hónap elejétől kezdve köhögsz, tüsszögsz, az orrod be van dugulva, a szemed pedig folyton könnyezik? A problémáddal nem vagy egyedül, hiszen Magyarországon minden ötödik ember a parlagfű-allergiától szenved! Hogy enyhítsd a kellemetlen tüneteket, néhány alapvető szabályt be kell tartanod. Íme, öt tippünk, […]

Akármennyire szereted is a nyarat, az augusztusi időszak valóságos kínszenvedés a számodra? A hónap elejétől kezdve köhögsz, tüsszögsz, az orrod be van dugulva, a szemed pedig folyton könnyezik? A problémáddal nem vagy egyedül, hiszen Magyarországon minden ötödik ember a parlagfű-allergiától szenved! Hogy enyhítsd a kellemetlen tüneteket, néhány alapvető szabályt be kell tartanod. Íme, öt tippünk, hogy hatékonyan védekezhess a parlagfű-támadás ellen!

Irtsd időben!

A parlagfű elleni védekezés leghatékonyabb módja az irtás – egyáltalán nem mindegy azonban, hogy mikor és hogyan fogsz hozzá ezeknek a szívós növényeknek az eltávolításához! A parlagfüvet csak a virágzás előtt érdemes pusztítani, a sok pollen ugyanis még azoknál is allergiás reakciót válthat ki, akik egyébként nem érzékenyek a parlagfűre! A kertekben vagy a kisebb földterületeken a parlagfüvet gyökerestül ki lehet szedni a földből, a nagyobb legelőkön, mezőkön viszont a kaszálás a leghatékonyabb megoldás.
Tipp: Mivel a parlagfű irtása kötelező, bátran tegyél bejelentést, ha a lakóhelyed közelében gondozatlan, parlagfüves területre bukkansz!

Tartsd magad távol a pollenektől!

Ha rád tör az allergia, akkor szinte az utcára sem mersz kimenni? Bármilyen meglepően hangzik is, ilyenkor ez a legjobb, amit tehetsz! Ha lehet, a lakásban ne nyiss ablakot, de legalább ne reggel szellőztess, mert a levegő pollenkoncentrációja ilyenkor a legmagasabb! A hajadat naponta mosd meg, és a ruháidat is gyakrabban dobd be a gépbe! A kerti munkákat egy időre felejtsd el – ha nem akarod, hogy a tüneteit rosszabbodjanak, akkor a fűnyírást és hasonló teendőket egy darabig hagyd a párodra!
Tipp: Ha teheted, a nyaralást a parlagfű-szezon idejére időzítsd! A kristálytiszta és pollenmentes tengerparti és hegyi levegő nemcsak néhány hétre szabadít meg a kellemetlen tünetektől: ha szerencsés vagy, akkor még hetekkel a hazatérés után is sokkal jobban érezheted magad!

Étkezz jól!

Amióta allergiás vagy a parlagfűre, azóta sok más dologra érzékeny lettél? A szervezetünk sokszor az allergénekhez hasonló kémiai szerkezetű anyagokra is allergiás tünetekkel reagál – ezt a jelenséget nevezzük keresztallergiának. Ha érzékeny vagy a parlagfűre, akkor a virágzási szezonban lehetőleg ne egyél görög- és sárgadinnyét, paradicsomot, uborkát, cukkínit, babot, mogyorót és nyers gyümölcsöt se!
Tipp: Mivel az allergiát sokszor a szervezetünkben felhalmozódó méreganyagot váltják ki, érdemes rendszeresen (pl. évente kétszer) egy méregtelenítő kúrát végigcsinálnod! Mielőtt belekezdenél konzultálj dietetikus szakemberrel!

Kezeld természetesen!

A köhögés és prüszkölés megőrjít, és úgy érzed, hogy mindenképpen szükséged van valamire, ami enyhíti a tüneteidet? Ha már nem bírod tovább gyógyszer nélkül, akkor lehetőség szerint valamilyen homeopátiás készítményt válassz – ezekről patikákban és a háziorvosodnál is könnyen tájékozódhatsz!
Tipp: A parlagfű-allergia tüneteit hatékonyan enyhíti az orrspray, a gyógyszertárakban kapható változatok azonban gyakran kiszárítják a nyálkahártyát. Ha teheted, készíts házilag orrspray-t ehhez csak 2,5 deci vízre és két kis mokkáskanál tengeri sóra lesz szükséged. Tedd a keveréket egy fecskendőbe vagy egy üres orrspray-tartóba, és használd, amikor csak szükséged van rá! 

Képek forrása: Profimédia


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X