Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 különleges fejmasszázs, amit ne hagyj ki!

3 különleges fejmasszázs, amit ne hagyj ki!

fejmasszázshajápoláskorpásodásrövid haj
0

Írta: and

Az Európában népszerű módszerekkel ellentétben az indiai masszázskultúrában a fej sem marad ki a kényeztetésből – most olyan különleges technikákat mutatunk be, amelyek már nálunk is kipróbálhatók. Néhány tipp, hogy még élvezetesebb legyen a kezelés: 1. Közvetlenül a masszázs előtt mosd és töröld meg az arcod, a nyakad, a vállad, a karod és a kezed.2. […]

Az Európában népszerű módszerekkel ellentétben az indiai masszázskultúrában a fej sem marad ki a kényeztetésből – most olyan különleges technikákat mutatunk be, amelyek már nálunk is kipróbálhatók. Néhány tipp, hogy még élvezetesebb legyen a kezelés:

1. Közvetlenül a masszázs előtt mosd és töröld meg az arcod, a nyakad, a vállad, a karod és a kezed.
2. A kontaktlencsét, az ékszereket, a hajdíszeket vedd le magadról.
3. Mosd le a sminked, és fésüld ki a hajad.
4. Igyál meg egy pohár vizet.

0021388_1.jpg ()

1. A hosszabb hajért – Ősi indiai fejmasszázs

Az indiai fejmasszázs nem tartozik a gyúró módszerek közé. Bár erőteljesek a mozdulatok, nem okoznak fájdalmat. Ráadásul alkalmaz egy érdekes technikát is: a hajhúzást, melyről sokan nem is gondolnák, milyen kellemes érzés. Nem kifejezetten az egyes energiapontokra koncentrál, ennek ellenére a fejen elhelyezkedő korona- és homlokcsakra, a nyaknál lévő torokcsakra és néhány energiapont nagyobb hangsúlyt kap. A masszázshoz gyógyolajakat hasznának, amelyeknek hét-tíz, vagy ennél is több összetevője van, és az alapján választják ki, hogy az illetőnek zsíros, korpás vagy száraz a haja.
– Hatása: Indiában főként a hajas fejbőr energizálása és a szellemi frissesség javítása érdekében végzik a mai napig. Serkenti a hajnövekedést és fényesebbé, ellenállóbbá teszi a hajszálakat.
– Kipróbálható: Pozsonyi Imre fejmasszőr, tel.: 06-30/531-6600

2. Korpásodás ellen – Shiroabhyanga ájurvédikus fejmasszázs

Dörzsölést, paskolást, ütögetést is magában foglal a simító mozdulatok mellett. Kizárólag ájurvédikus gyógyolajakkal végzik, mint amilyenek a bhringamalakádi, a trifaládi, a bhúdzsagalátádi vagy a brahmi olaj. A technikát gyakran olyan esetekben is alkalmazhatjuk, amikor más masszázsfajták ellenjavallottak, de tilos végezni migrénes roham idején, daganatos betegségek vagy a nyirokmirigyek megduzzadása esetén.
– Hatása: Megszünteti a mentális és fizikai fáradtságérzetet, segít hajhullás, korpásodás és egyéb fejbőrproblémák esetén. A haj dúsítására, az őszülési folyamatok lassítására és a napsugarak káros hatása ellen is használják. Támogatja az emlékezőképességet, enyhíti az alvászavarokat, az álmatlanságot. Segít a mentális és testi feszültségek oldásában.
– Kipróbálható: Romantik Hotel Szidónia Kastély (www.szidonia.hu, Tömördy Lajos masszőr)

3. Felfrissüléshez – Champissage

Narendra Mehta indiai származású, Londonban élő vak masszőr módszere az ájurvédikus masszázstechnikákat kifejezetten a nyugati típusú problémák kezelésére alkalmazza. A gyengéd mozdulatok mellett a nyak- és a vállizmok erőteljesebb masszírozása is helyet kapott benne. Praktikussági okokból Narendra kiiktatta az olaj használatát, így nincs szükség zuhanyozásra és hajmosásra a kezelést követően. Fontos a tarkó mentén, a homlok és a halánték területén lévő stresszpontok kezelése, és a masszázsnak elengedhetetlen része a fül megmasszírozása is. Már 15 perces kezeléssel is nagyon jó eredmény érhető el.
– Hatása: Stressz, kimerültség, idegesség, és az ezekből adódó szemfáradtság, fejfájás, nyak- és vállfájdalmak kezelésére ajánlott.
– Kipróbálható: Pozsonyi Imre fejmasszőr, tel.: 06-30/531-6600

A témáról bővebben a Wellness magazin októberi számában olvashatsz!

Ha otthon is kipróbálnád
Akinek fáj a feje, az ösztönösen elkezdi masszírozni a homlokát, a halántékát. Ezeket a mozdulatokat célszerű lenne rendszeresen végezni. A füleket, a tarkót, a halántékot naponta átmasszírozhatod körkörös mozdulatokkal egyik oldalról a másikra, vagy fejtetőtől a tarkó irányába haladva. Hetente egyszer, hajmosáskor érdemes az egész fejet legalább tíz percen keresztül jól átmasszírozni apró, de erőteljes mozdulatokkal. Ilyenkor olíva-, dió-, vagy más, növényi olajat is használhatsz, amelyet akár egész éjjel a hajadon hagyhatsz. A haj húzkodását is kipróbálhatod: gyengéden, a fejbőrhöz aránylag közel fogd meg a tincseket, és pár másodpercig húzz meg minden egyes tincset. Ez is serkenti a fejbőrben a vérkeringést, és javítja a hajhagymák oxigénellátását.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X