Főoldal > EGÉSZSÉG > A legjobb fogamzásgátló módszerek – szerintünk

A legjobb fogamzásgátló módszerek – szerintünk

egészségfogamzásgátlásterhsségvárandósság
0

Írta: and

1. Variációk pirulára A fogamzásgátló tabletta még mindig az egyik legbiztonságosabb módszernek számít, hiszen egyrészt meggátolja a tüszőrepedést, és megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, másrészt a méhnyakat is áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára. A korszerű piruláktól nem kell félned: ezek a lehető legkevesebb hormont tartalmazzák, ezért is nevezik őket ultrakönnyűnek.Miből választhatsz? Nőgyógyászod […]

1. Variációk pirulára

A fogamzásgátló tabletta még mindig az egyik legbiztonságosabb módszernek számít, hiszen egyrészt meggátolja a tüszőrepedést, és megakadályozza, hogy a megtermékenyített petesejt beágyazódjon a méhbe, másrészt a méhnyakat is áthatolhatatlanná teszi a spermiumok számára. A korszerű piruláktól nem kell félned: ezek a lehető legkevesebb hormont tartalmazzák, ezért is nevezik őket ultrakönnyűnek.
Miből választhatsz? Nőgyógyászod egy-, két- és háromfázisú tablettát írhat föl neked (utóbbiak különböző mennyiségben tartalmazzák a hormonokat, így jobban követik a női ciklust). Van olyan típusú tabletta is (úgynevezett 21+7), amelyet folyamatosan kell szedned: ez esetben nem kell gyógyszerszünetet tartanod, hanem a hatóanyagot nem tartalmazó tablettát kell bevenned a hét gyógyszermentes napon (így nem feledkezel el az új csomagról). Olyan típusú készítmény is létezik, amelynél ez a 7 szem gyógyszer hatóanyagainál fogva segíti a vérképzést.
Mikor válaszd? E mellett a módszer mellett akkor kötelezd el magad, ha tartós párkapcsolatban élsz, és megbízol kedvesedben annyira, hogy lemondj a nemi betegségek ellen is védő óvszer használatáról. Nem árt, ha tudod azt is, hogy ritkán ugyan, de a gyógyszer hatására csökkenhet a libidód. Ez esetben egyfázifú tablettáról térj át két- vagy háromfázisú készítményre, mert az kevésbé csapja be a szervezetedet, kevésbé utánozza a terhességet.
Mennyibe kerül? A háromhavi gyógyszeradagot 7000 forint körüli összegért szerezheted be, természetesen receptre.

2. A szúrás hatalma

Naponta szedendő pirulák helyett választhatsz olyan hormonális fogamzásgátló módszert is, amellyel csak háromhavonta kell bajlódnod, és akkor is csak annyi a teendőd, hogy felkeresed az orvosodat, aki bead neked egy szurit. Az injekcióval – a kombinált tablettákkal ellentétben – csak a sárgatesthormon jut a szervezetbe, így nagy eséllyel akkor is alkalmazhatod a módszert, ha orvosod valamilyen oknál fogva (betegség vagy arra való hajlam miatt) nem javasolja neked a tablettát. Tudnod kell, hogy a hormoninjekció hatására a menstruáció megszűnik.
Mikor válaszd? Erre a megoldásra csak akkor voksoljatok, ha hosszú távra terveztek, és még jó ideig nem akartok babát – a fogamzóképesség ugyanis nagyjából fél év elteltével áll helyre, és a készítmény hatását felfüggeszteni sem lehet.
Mennyibe kerül? A háromhavonta esedékes szurit 5000 forint körüli összegért adja be az orvos.

0021098_1.jpg ()

3. A gyűrű ereje

Létezik olyan hüvelygyűrű is, amely nagyon kis mennyiségben kétféle női nemi hormont bocsát ki magából. A szervezetedbe jutó hormonmennyiség még a korszerű kombinált tablettákhoz képest is csekély, ami azért lehetséges, mert a hormon helyileg szívódik fel, és hiánytalanul célba ér. A rugalmas, átlátszó eszközt három hétre kell a hüvelybe helyezned, majd hét napra, a vérzés idejére ki kell venned, hogy aztán új gyűrűt helyezhess fel (a felhelyezés és eltávolítás módjáról érdeklődj nőgyógyászodnál).
Mikor válaszd? Ez a módszer akkor javasolt, ha párkapcsolatban élsz, de nem akarsz bajlódni a mindennapos fogamzásgátlással, vagy éppen képtelen vagy nap mint nap azonos időben beszedni a gyógyszert.
Mennyibe kerül? Egy gyűrű ára nagyjából 3500 forint.

4. Végső megoldás

Ez a pirula akkor segíthet, ha egy egyéjszakás kapcsolatnál nem védekeztek, vagy ha elszakad az óvszer – ez esetben az aktus után 72 órán belül kell bevenned (saját orvosodnál vagy a nőgyógyászati ügyeleteken írathatod fel). Segítségével be lehet avatkozni a menstruációs ciklus működésébe, azaz meg lehet emelni a szervezet hormonszintjét annak érdekében, hogy a méh nyálkahártyája lelökődjön. Ebből az is következik, hogy ez a módszer már közelebb áll a terhességmegszakításhoz, mint a fogamzásgátláshoz, hiszen az esetlegesen megtermékenyült petesejt beágyazódását akadályozza meg.
Mikor válaszd? A pirulával nem szabad visszaélned, mert alkalmazásával a szervezet nagyon erős hormonlökést kap, és ha ez ismétlődik, fölborulhat a ciklusod. Éppen ezért csak “baleset” után vesd be!
Mennyibe kerül? Ára nagyjából 5000 forint, kizárólag receptre adják ki, de azt a háziorvosod is felírhatja.

A témáról bővebben a Maxima magazin 18. számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X