Főoldal > EGÉSZSÉG > Háromdimenziós élvezet? Kizárólag egészséges szemnek!

Háromdimenziós élvezet? Kizárólag egészséges szemnek!

háromdimenziós látáskancsalszembetegség
0

Írta:

Ahhoz, hogy a 3D-filmeket élvezni lehessen, a szemnek is tökéletesen kell működnie. A szakemberek azt javasolják, hogy a szülők a gyermekeket legkésőbb 3 éves korig vizsgáltassák meg szemorvossal. A háromdimenziós látás az emberek többségének nem okoz gondot, így sokan nem is sejtik, hogy egy 3D-és film megnézése milyen összehangolt munkát kíván a szem izmaitól és […]

Ahhoz, hogy a 3D-filmeket élvezni lehessen, a szemnek is tökéletesen kell működnie. A szakemberek azt javasolják, hogy a szülők a gyermekeket legkésőbb 3 éves korig vizsgáltassák meg szemorvossal.

A háromdimenziós látás az emberek többségének nem okoz gondot, így sokan nem is sejtik, hogy egy 3D-és film megnézése milyen összehangolt munkát kíván a szem izmaitól és az agytól. A háromdimenziós látás előfeltétele, hogy a két szem mozgása egymáshoz igazodjon. A látás tengelyének egy pontba kell mutatnia. Ha ez nem valósul meg, akkor a látás zavart lesz. A felnőtteknél ilyenkor kettős látás alakulhat ki. Az enyhe kancsalság éppen ezért nem szépséghiba, hanem a látásképesség hibája.

A kancsalság gyakran már gyermekkorban jelentkezik. Ilyenkor nagy a veszélye annak, hogy olyan szemgyengeség alakul ki, amely felnőttkorban már nem igen fordítható vissza. Egy alapos szemvizsgálatkor azonban kiderülhet, hogy a gyermekek látása a helyes irányba fejlődik-e. Minél hamarabb fedezik fel a gyermekeknél a problémát, annál hatékonyabb lehet a kezelés, és mire felnő, ugyanúgy élvezheti a 3D varázsát, mint a jól látó, felnőtt társai.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X