Főoldal > EGÉSZSÉG > Hihetetlen, de igaz! A zaj növeli a vérnyomást!

Hihetetlen, de igaz! A zaj növeli a vérnyomást!

egészségvérnyomászaj
0

Írta:

Svéd kutatók 28 000 olyan személynél állapítottak meg vérnyomás emelkedést (hipertónia), akik nagy forgalmú utcák, illetve közlekedési csomópontok közvetlen közelében laknak. A vizsgált személyek között az idősebb emberek jobban reagáltak a közlekedési zajártalomra, mint a középkorúak – derült ki a tanulmányból. Vagyis náluk a zajártalomra kisebb mértékben emelkedett a vérnyomás. „A közlekedési lárma a települések legjelentősebb zajforrása” […]

Svéd kutatók 28 000 olyan személynél állapítottak meg vérnyomás emelkedést (hipertónia), akik nagy forgalmú utcák, illetve közlekedési csomópontok közvetlen közelében laknak.

A vizsgált személyek között az idősebb emberek jobban reagáltak a közlekedési zajártalomra, mint a középkorúak – derült ki a tanulmányból. Vagyis náluk a zajártalomra kisebb mértékben emelkedett a vérnyomás.

„A közlekedési lárma a települések legjelentősebb zajforrása” – nyilatkozta Theo Bodin, a lundi egyetemi klinika professzora. Az állandó magas zajszint hatással van a vérnyomásra, a pulzusszámra, sőt még a stresszhormonokra is, és ennek következtében nőhet az érintettek körében a szívinfarktus kockázata. A kutatás szerint már alacsonyabb zajszint is kimutatható hatással vannak a vérnyomásra – óvott a szakember.


További cikkeink a témában

edzőterem

Egy edzőterem nőktől – nőknek! (x)

Írta:
0

Mi nők gyakran nem vagyunk megelégedve a külsőnkkel. Ennek okairól lehet vitatkozni, de a tényen nem változtat. Aki változtatna a külsején, egészségesebben élne, jellemzően elkezd sportolni. Azonban a legtöbb edzőterem nem kifejezetten támogatja azokat a nőket, akik kihagyás után, idősebb korban, nem a legnagyobb önbizalommal mozognának.

Kövess Facebook-on!
X