Főoldal > EGÉSZSÉG > Környezeti mérgek okozhatják a férfiak terméketlenségét!

Környezeti mérgek okozhatják a férfiak terméketlenségét!

férfiterméketlenség
0

Írta:

Egy európai tanulmány most alátámasztja azt a gyanút, hogy a hormonálisan ható vegyületek károsan befolyásolják a férfi nemi szervek fejlődését, és lehetséges, hogy a hererák kialakulásához is hozzájárulnak. E betegség elterjedése, illetve a férfiaknál egyre gyakrabban elforduló terméketlenség rejtély a kutatók számára, mivel különböző országokban eltérő mértékben jellemzőek. Ilyen zavarok például Finnországban jóval ritkábban fordulnak […]

Egy európai tanulmány most alátámasztja azt a gyanút, hogy a hormonálisan ható vegyületek károsan befolyásolják a férfi nemi szervek fejlődését, és lehetséges, hogy a hererák kialakulásához is hozzájárulnak. E betegség elterjedése, illetve a férfiaknál egyre gyakrabban elforduló terméketlenség rejtély a kutatók számára, mivel különböző országokban eltérő mértékben jellemzőek. Ilyen zavarok például Finnországban jóval ritkábban fordulnak elő, mint Dániában, pedig a két északi ország iparosodottsága hasonló szintű.
 
Egy dán, finn és német egyetemekről összeállt kutatócsapat most megvizsgálta azt a feltevést, amely szerint a környezeti mérgek lehetnek ludasak a problémák felmerülésében. 

Összesen 68 dán és finn szoptató anya tejében mérték meg az úgynevezett endokrin diszruptorok (EDC) mennyiségét – közölte a Der Standard című osztrák lap internetes kiadása  a Journal of Andrology című szaklapban megjelent cikkre hivatkozva. Az EDC-k olyan anyagok, amelyek a hormonháztartásra hatnak. A kutatókat meglepte, hogy egyes EDC-k, többek között néhány dioxin, poliklórozott bifenil és rovarölőszer Dániában jóval nagyobb koncentrációban fordulnak elő, mint Finnországban. Ez a tény megerősíti a gyanút, hogy ezek és hasonló anyagok állhatnak a férfiak termékenységi zavarai mögött. 

A kutatók ennek ellenére továbbra is azt tanácsolják az anyáknak, hogy továbbra is szoptassák gyermekeiket. 

EDC-kkel műanyag termékekben, festékekben vagy rovarölőkben találkozhatunk, de zsíros élelmiszerekben is fellelhetők.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X