Főoldal > EGÉSZSÉG > 10 hihetetln tény a női testről

10 hihetetln tény a női testről

egészségmellmenopauzanőiszextest
0

Írta:

Elvileg mindenki megtanulja, hogyan működik a férfi és a női test – az általános iskolai tananyag azonban nem mindig elég ahhoz, hogy teljes mértékben megértsd szervezeted működését. A Wellnesscafe most segít neked: összegyűjtöttünk pár olyan tényt a női testről, amelyet eddig garantáltan nem ismertél. 1. Miért izgatja a férfiakat a női mell? Desmond Morris etológus […]

Elvileg mindenki megtanulja, hogyan működik a férfi és a női test – az általános iskolai tananyag azonban nem mindig elég ahhoz, hogy teljes mértékben megértsd szervezeted működését. A Wellnesscafe most segít neked: összegyűjtöttünk pár olyan tényt a női testről, amelyet eddig garantáltan nem ismertél.

1. Miért izgatja a férfiakat a női mell?

Desmond Morris etológus egészen furcsa magyarázattal szolgált arra, vajon miért izgatja annyira a férfiakat a női mell. A tudós szerint a női kebel formája nagyon hasonlít a fenékére – márpedig a dzsungelben a nőstények hátsójuk mutogatásával jelezték, hogy párosodni van kedvük. Morris úgy véli, azzal, hogy az emberek elkezdtek két lábon járni, a fenék a háttérbe szorult, és a mellre terelődött a figyelem.

2. Milyen furcsa tüneteket okozhat a havi vérzés?

A fejfájás, puffadás és a hasi görcsök nagy valószínűséggel a te életedet is megnehezítik menstruáció idején. De vajon tudtad-e, hogy a havi vérzés sok nőnél rendszeresen hányingert is okoz? A dysmenorrhea néven ismert betegség nem csak kellemetlen, de fogeróziót is okozhat, a szájba visszakerülő gyomorsav ugyanis károsítja a fogzománcot.

3. Mióta ismerjük a menopauzát?

A menopauza orvosi fogalmát csak 1821-ben alkották meg, és csupán a huszadik század eleje óta kutatják mélyrehatóbban a női test negyven-ötvenéves kor körül bekövetkező változásait. Korábban a menopauza nem volt orvosi kutatások tárgya, egyszerűen azért, mert a korai halálozások miatt nagyon kevés nő érte meg a változókort.

0021956_1.jpg ()

4. Mekkora a mellük az európai nőknek?

Gondoltad volna, hogy Európában az angol nőknek van a legnagyobb keblük? Pedig így van: a brit hölgyek több mint fele a legnagyobb méretű melltartót viseli. A második és harmadik helyre a dán és a holland nők kerültek, a méretbeli versenyben a magyarok a középmezőnyben végeztek, a legkisebb keblekkel pedig az olasz nők rendelkeznek.

5. Mi okozhatja a havi vérzés elmaradását?

A havi vérzés hiányának számtalan testi oka lehet: többek között a méhet és a petefészket érintő betegségek, az anorexia és a tbc is okozhat ilyen tünetet. Emellett lelki problémák és környezeti hatások is közrejátszanak a menstruáció elmaradásában. A két világháború idején gyakori volt az ún. háborús amenorrhoea, ekkor a nők hatvan-hetven százaléka nem menstruált – részben a nem elégséges táplálkozás, részben a félelem, a nyugtalanság és az aggodalom miatt.

6. Miért kívánják a negyvenes nők a szexet?

Elsőre hihetetlennek tűnik, de igaz: a nők a húszas éveik után negyven körül kívánják legjobban a szexet. Ennek hormonális oka van, a menopauza előtti időszakban az ösztrogén szintje folyamatosan csökken, míg a szexuális vágyért felelős tesztoszteron esetében sokkal lassabban történik ez a folyamat. A két hormon arányának megváltozása pedig fokozott szexuális vágyat ébreszt a nőkben.

7. Mire szolgál a klitorisz?

A klitorisz, vagyis a csikló az egyetlen olyan női szerv, amelynek semmilyen más „hasznos” funkciója nincs, mint az örömszerzés – nem véletlen, hogy a csikló görög neve azt jelenti, hogy kulcs, a régi anatómusok ugyanis a női szexualitás kulcsának tartották ezt az apró szervet.

8. Hány forró pontja van a női testnek?

Míg a férfiak testén több mint harminc, addig a női testen körülbelül tizenöt erogén zóna található: az ajkak és a keblek mellett ide tartozik a karhajlat, a csukló, a kéz, a nyak, a szemhéj, sőt a homlok és a halánték is! Ahogy a pasiknál, úgy a nőknél is fontos terület a fül – itt ugyanis rengeteg idegvégződés van, amelyek összeköttetésben állnak az agy örömközpontjával.

9. Miért a nőket érinti elsősorban a csontritkulás?

Általános megfigyelés, hogy a csontok huszonöt éves kor körül érik el maximális tömegüket és legjobb minőségüket, míg negyvenéves kor felett minőségük folyamatosan romlik. De miért elsősorban a nőket érinti a csontritkulás? A kutatók szerint ennek az oka az ösztrogén hiánya, amely a változókor idején lép fel – ez a hormon szabályozza ugyanis a kalcium beépülését a csontokba. Az orvosok szerint a menopauzát követő pár év alatt akár a csontállomány húsz százaléka is elveszhet.

10. Miért működik máshogy a nők agya, mint a férfiaké?

Miért van az, hogy a nők képesek több tevékenység között megosztani a figyelmüket? A nők agya a megfigyelések szerint kisebb méretű, mint a férfiaké, viszont a gyengébbik nem tagjai képesek arra, hogy egy időben használják a jobb és a bal agyféltekét. A kutatók szerint ennek köszönhető az is, hogy a nőknél gyakoribb a hangulatváltozás, a depresszió és a szorongás.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X