Főoldal > EGÉSZSÉG > Így kerüld el a szén-monoxid mérgezést!

Így kerüld el a szén-monoxid mérgezést!

egészségéletgázkészülékhalál
0

Írta:

Országszerte évről évre több százan szenvednek otthonukban szén-monoxid-mérgezést, közülük 10-15 esetben halálos tragédiát okoz a gázkészülékek elégtelen légellátása. Az akár végzetessé válható problémák megelőzése érdekében megfelelő levegőellátást kell biztosítani a nyílt égésterű gázkészülékeknek a lakáson belül – hangsúlyozta Soós Árpád, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. Zala megyei régióvezetője az MTI-Pressnek. A mérgezések leggyakoribb oka, hogy […]

Országszerte évről évre több százan szenvednek otthonukban szén-monoxid-mérgezést, közülük 10-15 esetben halálos tragédiát okoz a gázkészülékek elégtelen légellátása. Az akár végzetessé válható problémák megelőzése érdekében megfelelő levegőellátást kell biztosítani a nyílt égésterű gázkészülékeknek a lakáson belül – hangsúlyozta Soós Árpád, az E.ON Közép-dunántúli Gázhálózati Zrt. Zala megyei régióvezetője az MTI-Pressnek.

A mérgezések leggyakoribb oka, hogy a 20-30 évvel ezelőtt beépített gázkészülékekkel rendelkező otthonokban jól szigetelő nyílászárókra cserélik le a régieket vagy elszívó berendezéseket szerelnek fel. Ugyanígy komoly gondokat okozhat a kandallók vagy a központi porszívórendszerek kiépítése, ugyanis ezek a berendezések szintén elszívják a nyílt égésterű gázkészülékek zavartalan működéséhez szükséges levegőt.

A szakember elmagyarázta, hogy egy köbméter gáz elégetéséhez mintegy tíz köbméter levegő szükséges, márpedig ha ez nem biztosított, akkor tökéletlen égés megy végbe, és ezáltal szén-monoxid keletkezik, amely visszaáramolhat az otthon légterébe. A színtelen és szagtalan szén-monoxid belégzése már kis mennyiségben is halálos mérgezéssel járhat. Először émelygést, fejfájást okoz, majd idegrendszeri sérülést, amely a még tudatánál lévő embert is cselekvőképtelenné teszi.

A szolgáltató ezért azt tanácsolja, hogy nyílászárók cseréjekor, pára- és szagelszívó, kandalló, cserépkályha, esetleg más kéményes fűtőberendezés felszerelése esetén kérjék ki a gáztervező szakember tanácsát, mert a szóban forgó készülékek jelentősen megváltoztatják a lakások légáramlási viszonyait, a kéményekből akár a beltérbe szívhatják vissza az égéstermékeket. Fontos az is, hogy a beépített szellőzőnyílásokat mindig hagyják szabadon. 

Soós Árpád arra külön is felhívta a figyelmet, hogy ha a termofor-, vagyis gyűjtőkéményekkel ellátott tömbházak esetében bármely lakásban végeznek gépészeti-építészeti átalakítást, az a többi lakás légáramlási viszonyaira is hatással van.

Ugyancsak elengedhetetlen a gázkészülékek rendszeres ellenőrzése. A nyílt égésterű berendezéseket évente érdemes szakemberrel átnézetni, kitisztíttatni, ezzel ugyanis a hatékonyság nő, a fogyasztás viszont csökken. A készülékek cseréjénél szintén nem árt figyelembe venni, hogy a zárt égésterű berendezések használatával mintegy 10 százaléknyi energiát is meg lehet takarítani évente.

A szakember kifejtette, hogy Magyarországon jelenleg mintegy hárommillió gázfogyasztási helyet tartanak nyilván, ennek 97-98 százaléka lakossági fogyasztó – ám csak kevesebb mint a felük rendelkezik modern gázkészülékekkel.

Forrás: MTI

           


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X