Főoldal > EGÉSZSÉG > Immunterápia a gyerekkori rák ellen!

Immunterápia a gyerekkori rák ellen!

egészséggyermekimmunterápiarák
0

Írta:

Laboratóriumi tesztekben egy gyerekeknél előforduló, idegrendszeri tumor, a neuroblasztóma sejtjeinek, valamint egészséges sejteknek a túlélését vizsgálták. Megállapították, hogy az antitestek bevetésekor jelentősen javult az egészséges sejtek túlélése a neuroblasztómával szemben. Juliet Gray, a Southamptoni Egyetem onkológusa kutatócsoportjával két monoklonális antitestet fejlesztett ki. A monoklonális antitestek klónozással, laboratóriumban készített ellenanyagok, melyek célzottan kötődnek a daganatsejtekhez, és […]

Laboratóriumi tesztekben egy gyerekeknél előforduló, idegrendszeri tumor, a neuroblasztóma sejtjeinek, valamint egészséges sejteknek a túlélését vizsgálták. Megállapították, hogy az antitestek bevetésekor jelentősen javult az egészséges sejtek túlélése a neuroblasztómával szemben.

Juliet Gray, a Southamptoni Egyetem onkológusa kutatócsoportjával két monoklonális antitestet fejlesztett ki. A monoklonális antitestek klónozással, laboratóriumban készített ellenanyagok, melyek célzottan kötődnek a daganatsejtekhez, és befolyásolják a bennük zajló folyamatokat. A most előállított antitestek (anti-41BB, anti-CD40 és anti-CTLA4) azonban az immunrendszer molekuláihoz kötődnek.

A tesztekben a kezelt tumorok 40-60 százaléka elpusztult az antitestekkel való kezelés következtében. A kutatók elmondása szerint az antitesteket úgy tervezték meg, hogy ne csak felismerjék a szervezet által létrehozott immunválaszt, hanem stimulálják is azt, hogy hatékonyabban támadja meg a ráksejteket.

“Reményeink szerint ezek az antitestek használhatók lesznek a szervezet immunrendszerének erősítésére vagy feltöltésére, hogy segítsék a rák elleni küzdelmét” – írták jelentésükben a kutatók.

A neuroblasztóma, amely a fejlődő idegszöveteket érinti, a gyerekkori rákos halálozások mintegy 15 százalékáért felelős. A gyerekek közel kétharmada jól reagál a kemoterápiára, a többieken segíthet az új immunkezelés, amelynek kifejlesztése azonban még kezdeti stádiumnál tart. 

Felnőtteknél előforduló rákokra már több méretre szabott fehérjét, monoklonális antitestet szabadalmaztattak. Ezek felismerik a ráksejtekhez kapcsolódó fehérjéket, és blokkolják a tumorsejtek növekedését. Az új kutatási eredményeket a Nemzeti Rákkutatási Intézet (NCRI) birminghami konferenciáján hétfőn ismertették.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X