Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 alattomos női betegség – és amit nem tudtál róluk

3 alattomos női betegség – és amit nem tudtál róluk

csontritkulásegészségHPVméhnyakrákmellrákszűrés
0

Írta:

Sajnos ezek a betegségek nemcsak az idős nőket érintik, ezért már fiatal korban is érdemes odafigyelned a testedre: a mell- és a méhnyakrák, valamint a csontritkulás is jól kezelhető, ha időben veszik észre! 1. Méhnyakrák A méhnyakrák a leggyakoribb daganatos betegségek közé tartozik: csak Magyarországon évente két-háromezer nőnél fedezik fel ezt az alattomos kórt. A […]

Sajnos ezek a betegségek nemcsak az idős nőket érintik, ezért már fiatal korban is érdemes odafigyelned a testedre: a mell- és a méhnyakrák, valamint a csontritkulás is jól kezelhető, ha időben veszik észre!

1. Méhnyakrák

A méhnyakrák a leggyakoribb daganatos betegségek közé tartozik: csak Magyarországon évente két-háromezer nőnél fedezik fel ezt az alattomos kórt. A méhnyakrák kialakulásában fontos szerepe van az öröklődésnek, de egyéb tényezők is növelik a betegség kockázatát – például a szexuális úton is terjedő humán papillomavírus, a dohányzás, valamint a harmincöt év feletti életkor. Szerencsére a túlélési arány a nulladik stádiumban közel száz százalékos, ezért a rendszeres szűrővizsgálat életmentő is lehet!
Tünetek:
Sajnos a méhnyakrák sokáig teljesen tünetmentes, előrehaladott állapotban szokatlan hüvelyi folyást, szabálytalan vérzést, valamint szexuális aktus közben és után fájdalmat okoz. Ha ilyen tüneteket észlelsz magadon, azonnal menj orvoshoz!
Tipp:
Tizennyolc éves kortól, illetve a szexuális élet megkezdésétől minden nőnek évente egyszer érdemes elmennie nőgyógyászati szűrésre! Nem kell tartanod a citológiai vizsgálattól, ugyanis teljesen fájdalommentes – az orvos egy vékony eszközzel sejtmintát vesz a méhnyak felszínéről, majd alaposan megvizsgálja az érintett területet. A HPV vírus ellen már védőoltás is létezik, amelyet leginkább serdülőkorban érdemes beadatni, de akkor is hatékony védettséget szerezhetsz, ha 16 és 26 korod között kapod meg!

0022468_1.jpg ()

2. Csontritkulás

Közel egymillió embert – 600 ezer nőt és 300 ezer férfit – érint Magyarországon a csontritkulás, amelyet világszerte néma járványnak neveznek. Nem véletlenül, sok esetben tünetek nélkül alakul ki a csont anyagcseréjének a betegsége, amelynek következtében a csontok mennyisége csökken, minőségük pedig romlik. Sokaknál ezért csak az első törés után diagnosztizálják az osteoporosist, amelynek több fajtája van: a primer elsősorban idős korban, illetve a menopauza után jelenik meg, míg a szekunder csontritkulást különféle vese-, máj- és bélbetegségek is okozhatják.
Tünetek:
Kezdetben egészen hétköznapi tünetek jelezhetik a csontritkulást, például a terheléskor fellépő hát- és derékfájdalom. Akkor is érdemes orvoshoz fordulnod, ha láthatóan csökken a testmagasságod, vagy hajlott a testtartásod.
Tipp: 
A betegséget a kezdeti időszakban reumatológus állapítja meg az esetleges tünetek, a hajlamosító tényezők és a beteg vizsgálata alapján. A csontok minőségét és mennyiségét ma már laboratóriumi, műszeres és röntgenvizsgálatokkal is tudják ellenőrizni, fontos azonban a megelőzés is: kalciumban és D-vitaminban gazdag étrenddel, rendszeres testmozgással, valamint a dohányzás kerülésével csökkentheted a betegség kialakulásának esélyét!

3. Mellrák

Évente 2400 nő esik áldozatául az emlőráknak Magyarországon, pedig ha időben felismerik a kórt, kilencven százalékos a gyógyulás esélye. Az orvosok rizikótényezőként tartják számon a dohányzást, a családi halmozódást, a rendszeres alkoholfogyasztást, a hosszan tartó hormonkezeléseket, a korábbi emlődaganatot, a kései terhességet, valamint az életkort, a betegség ugyanis az esetek nyolcvan százalékában ötvenévesnél idősebb nőknél fordul elő.
Tünetek:
Mindenképpen fordulj orvoshoz, ha váladékozik a mellbimbód, ha kisebb-nagyobb csomót vagy kidudorodást érzel a melleidben, vagy ha megváltozik a kebleid mérete!
Tipp:
Mammográfiás vizsgálatot negyvenöt éves kor alatt háromévente, negyvenöt és ötvenéves kor között kétévente, ötvenéves kor felett pedig minden évben érdemes elvégeztetni. Fontos azonban, hogy otthon havonta legalább egyszer (de ne a menstruációd ideje alatt) megvizsgáld a melleidet: olajos vagy krémes kézzel tapogasd végig a kebleidet a hónaljadtól kezdve egészen a mellbimbódig, így minden apró elváltozást megérzel!

Tudtad?
1. A mellrák a tévhitekkel ellentétben a férfiakat is érinti, leggyakrabban idős korban jelenik meg náluk a betegség. Növeli a betegség kockázatát a genetikai hajlam, az elhízás, a túlzott alkoholfogyasztás és a magas ösztrogénszint.
2. A HPV vírust nemcsak közösülés útján kaphatod el, de akár orális együttlét során is!
3. Az orvosi megfigyelések szerint a fehér bőrű, világos hajú nőknél gyakrabban fordul elő a csontritkulás, mint sötét bőrű és hajú társaiknál.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X