Főoldal > EGÉSZSÉG > Izomsorvadás, köhögés, nehézlégzés? Előzd meg a COPD-t!

Izomsorvadás, köhögés, nehézlégzés? Előzd meg a COPD-t!

tüdőbetegség
0

Írta:

Nem csak a tüdők betegsége A COPD kialakulásának a legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás, mely a COPD-s betegek 85-90%-ában játszik szerepet a betegség kialakulásában. A betegség lassan alakul ki: kezdetben a belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyája begyullad. A gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, melynek eredményeképpen a kilégzés nehezítetté válik, tüdőtágulat […]

Nem csak a tüdők betegsége

A COPD kialakulásának a legfontosabb és leggyakoribb oka a dohányzás, mely a COPD-s betegek 85-90%-ában játszik szerepet a betegség kialakulásában. A betegség lassan alakul ki: kezdetben a belélegzett füst hatására a hörgők nyálkahártyája begyullad. A gyulladás számos kedvezőtlen folyamatot indít el a tüdőkben, melynek eredményeképpen a kilégzés nehezítetté válik, tüdőtágulat alakul ki – magyarázza dr. Dózsa Izabella tüdőgyógyász, a Budai Tüdőközpont orvosa. Egyre több jel mutat arra, hogy a COPD kapcsán kialakuló gyulladás nemcsak a légutak izomzatát károsíthatja, hanem testszerte a szövetek gyulladását idézheti elő, amely az érintett szervek működésének károsodásához vezethet (csökken a működőképes vázizomzat és a szívizom, valamint a csontok tömege, károsodhatnak az ízületek, izomsorvadás, csontritkulás, ízületi panaszok léphetnek fel).

Milyen tünetekből ismerhetjük fel?

  • Köhögés, sípoló légzés, az erőltetett kilégzés hossza megnő
  • Bő köpetürítés, főleg a reggeli órákban
  • A fizikai terhelésre jelentkező nehézlégzés akár az első tünet is lehet a dominálóan tüdőtágulással járó típusban
  • Súlyos tüdőtágulat esetén jellemző a hordó alakú mellkas, alsó bordaközök behúzódása belégzésben közben, kilégzésben az ajkak csücsörítése
  • Súlyos stádiumban kellemetlen mellkasi érzések, feszülés a légzőizmok túlterhelése miatt

Influenza és COPD

Az influenza következtében kialakult szövődmények gyakrabban jelentkeznek krónikus betegségben szenvedőknél. A betegek állapotromlása vírusfertőzések következtében nagyon gyorsan bekövetkezhet, ezt nevezzük exacerbációnak, mely akár életveszélyes nehézlégzéssel is járhat. Mivel az influenza gyakori szövődménye a tüdőgyulladás, ezért a krónikus tüdőbetegségben szenvedők esetében még nagyobb jelentősége van a megelőzésnek, melynek egyaránt része a dohányzás teljes elhagyása, a rendszeres testmozgás és a szükséges védőoltások felvétele (influenza ellen évenként, pneumococcus ellen 5 évenként). Esetükben kiemelten fontos a felírt gyógyszerek rendszeres alkalmazása, illetve bármilyen panasz, kérdés esetén kérjenek szakorvosi segítséget.-hívja fel a figyelmet dr. Dózsa Izabella.

Van megoldás

Az idei COPD Világnap üzenete „Breathless not Helpless!”, mely egyben utalás is arra, hogy a betegség okozta légszomj kezelésére ma már számtalan lehetőség adott, ne hagyjuk, hogy a tünetek határozzák meg mindennapjainkat. Jelen ismereteink szerint a COPD nem gyógyítható, de kezelhető betegség. A gyógyszeres kezelésnek és a légzés rehabilitációnak a legfontosabb célja a tüdőfunkció romlásának lassítása, a betegség tüneteinek enyhítése vagy megszűntetése, illetve a fizikai terhelhetőség, és ezáltal az életminőség javítása.

Forrás: www.orvostkeresek.hu

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X