Főoldal > EGÉSZSÉG > Megdöbbentő! Téves diagnózisok, furcsa halálesetek!

Megdöbbentő! Téves diagnózisok, furcsa halálesetek!

diagnózisegészségKafkaMozartNapóleon
0

Írta:

Nietzsche, a híres német filozófus mondta egyszer: saját orvosodnak kellene születned, különben a saját orvosod pusztít el. Rossz diagnózisok és terápiák, komolytalannak vélt panaszok vittek sírba annak idején híres embereket - a témáról Jörg Zittlau, német orvos írt könyvet. A német költő, drámaíró, filozófus és történész, Friedrich Schiller orvos is volt, és maláriáját kininnel kezelte, amelyet jócskán túladagolt. […]

Nietzsche, a híres német filozófus mondta egyszer: saját orvosodnak kellene születned, különben a saját orvosod pusztít el. Rossz diagnózisok és terápiák, komolytalannak vélt panaszok vittek sírba annak idején híres embereket – a témáról Jörg Zittlau, német orvos írt könyvet.

A német költő, drámaíró, filozófus és történész, Friedrich Schiller orvos is volt, és maláriáját kininnel kezelte, amelyet jócskán túladagolt. Ennek következtében aztán évekig szenvedett emésztési problémáktól. Amikor összeesett, orvosa Dr. Huschke reuma lázat diagnosztizált nála és potencianövelőtől kezdve piócáig mindenfélével kezelte. S mi történt? Schillernek hallucinációi támadtak, és még aznap elhunyt. A halál okaként tuberkolózist állapítottak meg nála.

Sigmund Freud, az osztrák származású híres neurológus és pszichiáter nem csak súlyos depresszióval küzdött, de tífuszos is volt, és komoly isiászproblémák mellett reumával és migrénnel is küzdött. Később szájüregrákot diagnosztizáltak nála, az operációnál komplikáció lépett fel, s ennek következtében rengeteg vért veszített.

Wolfgang Amadeus Mozart osztrák zeneszerző mindössze 6 esztendős volt, amikor epilepsziája miatt teletömték mindenféle készítményekkel. Később ízületi gyulladása és reumája lett, amit a bazsarózsa gyökerének porával kezeltek. Mozart egyébként 36 évesen halt meg gyötrő fejfájással és magas lázzal küszködve, amire az orvosok csupán hideg fürdőt javasoltak neki. Nem csoda, hogy manapság kereken 80 féle teória kering halála körül.

Franz Kafka, a neves író hipochonder volt, és gyakran tartózkodott szanatóriumban, ugyanis biztonságban érezte magát az orvosok kezében. Ez lett a végzete is, ugyanis egyik nap, mikor ébredéskor vér csurgott a szájából, az orvos köhögés elleni szirupot írt fel neki. Az orvosok képtelenek voltak nála megállapítani a tuberkolózist. Később aztán olyan fájdalmai lettek, hogy szinte képtelen volt enni, inni és beszélni. Az orvosok megpróbáltak rajta segíteni, de nem tudtak. Kafka halálának oka hivatalosan szívleállás volt.

 

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X