Főoldal > EGÉSZSÉG > Donortól kapott szervek okoztak fertőzést!

Donortól kapott szervek okoztak fertőzést!

amőbafertőzésegészségszervátültetéstranszplantáció
0

Írta:

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) bejelentése szerint négy ember fertőződött meg három különböző államban egy elhunyt szervdonortól. A Balamuthia mandrillaris elnevezésű, a talajban élő ritka parazita agyvelőgyulladást okoz embernél, lovaknál, kutyáknál, juhoknál. A fertőzés belégzéssel történhet, de előfordul, hogy egy kézen lévő vágáson keresztül jut az amőba a véráramba. Emberről emberre való […]

Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) bejelentése szerint négy ember fertőződött meg három különböző államban egy elhunyt szervdonortól.

A Balamuthia mandrillaris elnevezésű, a talajban élő ritka parazita agyvelőgyulladást okoz embernél, lovaknál, kutyáknál, juhoknál. A fertőzés belégzéssel történhet, de előfordul, hogy egy kézen lévő vágáson keresztül jut az amőba a véráramba. Emberről emberre való átlépését eddig nem regisztrálták, egyébként is ritka fertőzésnek tekinthető, hiszen a kórokozó 1990-es felfedezése óta csupán 150 esetről számolt be a szakirodalom.

A szervátültetések előtt számos fertőző ágens jelenlétét ellenőrzik, mindenre azonban nincs megfelelő teszt. Így fordulhatott elő, hogy a donortól származó szervek megfertőztek a négy befogadóból kettőt, akik jelenleg kritikus állapotban vannak. A másik két szervátültetettnél egyelőre nem jelentkeztek tünetek.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

hyperhidrosisizzadás

Mikor kóros az izzadás?

Írta:
0

A verejtékezés fontos élettani mechanizmus, hiszen a párolgás hőt von el, vagyis a test az izzadással hűti magát. A túlzott verejtékezés, a hyperhidrosis azonban igen kellemetlen lehet, azonban dr. Borbola Kinga, a Dermatica bőrgyógyász-kozmetológusa, klinikai onkológus szerint van rá megoldás.

Kövess Facebook-on!
X