Főoldal > EGÉSZSÉG > Kockáztatnád a szövődményeket?

Kockáztatnád a szövődményeket?

egészségH1N1járványvírus
0

Írta: and

Az influenza kezdeti tünetei nem túl riasztóak. Három-négy napig tartó magas láz, végtag- és izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, köhögés. Legtöbbször olyan enyhe lefolyású, hogy nem is szoktak rá gyógyszert adni az orvosok, csak a tüneti kezelést javasolják: pihenés, fájdalom- és lázcsillapítók, C-vitamin, sok folyadék, esetleg köptető. Az igazi baj akkor kezdődik, amikor a gyógyulófélben lévő páciens […]

Az influenza kezdeti tünetei nem túl riasztóak. Három-négy napig tartó magas láz, végtag- és izomfájdalom, fejfájás, torokfájás, köhögés. Legtöbbször olyan enyhe lefolyású, hogy nem is szoktak rá gyógyszert adni az orvosok, csak a tüneti kezelést javasolják: pihenés, fájdalom- és lázcsillapítók, C-vitamin, sok folyadék, esetleg köptető. Az igazi baj akkor kezdődik, amikor a gyógyulófélben lévő páciens három nap elteltével ismét lázra, rosszullétre panaszkodik. Ekkor szinte biztosra vehető, hogy szövődmény alakult ki, és ennek a veszélye közel sem olyan kicsi, mint azt hihetnénk. A baktériumok ugyanis könnyedén megtámadják a vírusok által már megrongált nyálkahártyát. Leginkább a gennykeltő baktériumok (sztreptokokkusz, sztafilokokkusz) a bűnösek. Bár ezek ellen már létezik hatékony antibiotikumos kezelés, a gyógyulásig hosszú, keserves út is vezethet. És nem is lesz mindenki újra egészséges. A legegyszerűbb persze a megelőzés lenne. Ehhez stabil, erős immunrendszerrel kell rendelkezned, és még itt sem árt némi pluszsegítség!

Figyelj oda, mi történik a testedben!

A szövődmények változatosak – minden életkorban, egészségi állapotban más-más módon támadnak!

0022758_1.jpg ()

Tüdőgyulladás

Amennyiben három nap betegség után újra belázasodsz, és ezt köhögés, mellkasi fájdalom kíséri, érdemes újra orvoshoz fordulnod, mert nagy a veszélye annak, hogy a tüdő gennykeltő baktériummal fertőződött felül. A tüneteket nagyon komolyan kell venni, mert a szövődményként kialakult tüdőgyulladás esetén akár 50 százalékos is lehet a halálozási arány, különösen időseknél, a krónikus és szívbetegségekben szenvedőknél. A fiatalok sincsenek biztonságban, különösen akkor, ha allergiásak. Köztük az influenzát követően háromszor gyakrabban jelentkezik tüdőgyulladás, mint a nem allergiásoknál. De a kismamák is nagyobb veszélyben vannak, mert a növekvő magzat a tüdő rovására kér magának helyet, így csökken a tüdő öntisztuló képessége, és valóságos táptalajjá válik a baktériumok számára. A vérzéses tüdőgyulladást nem mindig a baktériumok okozzák, és nem is lehet antibiotikumokkal kezelni. Mint a híradóból mostanában hallhattuk, megesik, hogy el se jut az orvoshoz a beteg. A vérzéses tüdőgyulladás gyakran minden előzmény nélkül, pillanatok alatt az illető halálát okozhatja. Ez ellen csakis megelőzéssel lehet védekezni.

Hörghurut

Ha a kezdeti jobbulás után visszatérnek a nátha tünetei, nagy a kockázata annak, hogy az influenza hörghuruttá alakult át. Ennek kezdetét jelezheti a szegycsont mögötti fájdalom és a köhögés, mely kezdetben száraz, később váladékossá, majd gennyessé válik. A betegség nem minden esetben igényel orvosi beavatkozást, legtöbbször 3-5 napig tartó láz után, a nagyobb mennyiségű köpet megjelenésével enyhülnek a tünetek. A rossz immunrendszerű, gyerekkorú és idősebb emberek esetében azonban a gyulladás eljuthat a kisebb hörgőkig is, és átalakulhat tüdőgyulladássá, ezért náluk rendszeres orvosi felügyeletre van szükség. A gyógyulás során a legfontosabb az ágynyugalom, az antibiotikum, a folyadékpótlás, és persze a kellemetlen, kínzó köhögés csillapítása.

Arcüreggyulladás

Az arcüreg elzáródását leginkább a feszülő fejfájás jelzi, mely az érintett területek nyomására fokozódhat. Gyanú esetén az orvos röntgenfelvételt és esetleg bakteriológiai vizsgálatot szokott kérni. A gyógyulás legfőbb eszköze az orrcsepp, amivel nem szabad takarékoskodni, főképp a kisgyerekeknél, és természetesen itt is be kell vetni az antibiotikumokat. Sajnos az arcüreggyulladásra hajlamosaknál a betegség újra és újra fellobbanhat, és akár hetekig is eltarthat.

A témáról bővebben a Nők Lapja Egészség magazin decemberi számában olvashatsz!

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X