Főoldal > EGÉSZSÉG > Jót tesz az egészségnek a házasság!

Jót tesz az egészségnek a házasság!

depresszióegészségházasság
0

Írta:

A 15 országban 34.493 ember részvételével végzett kutatást – amely az Egészségügyi Világszervezet által az utóbbi évtizedben végzett felméréseken alapult – Kate Scott, az új-zélandi Otago Egyetem klinikai pszichológusa vezette.  Az eredményekből kiderült: a különválással, válással vagy haláleset miatt véget érő házasságok a mentális rendellenességek megnövekedett kockázatát hordozzák magukban. A nők esetében ez leggyakrabban gyógyszerfüggőség […]

A 15 országban 34.493 ember részvételével végzett kutatást – amely az Egészségügyi Világszervezet által az utóbbi évtizedben végzett felméréseken alapult – Kate Scott, az új-zélandi Otago Egyetem klinikai pszichológusa vezette. 

Az eredményekből kiderült: a különválással, válással vagy haláleset miatt véget érő házasságok a mentális rendellenességek megnövekedett kockázatát hordozzák magukban. A nők esetében ez leggyakrabban gyógyszerfüggőség kialakulását jelenti, férfiaknál pedig a depresszió emelkedett kockázatát.

Scott szerint a házasságkötés a házasság mellőzéséhez képest jót tesz a mentális egészségnek, méghozzá mindkét nem esetében, nemcsak a nőknél, ahogy azt korábbi kutatások kimutatták. 

A kutatásból az is kiderült, hogy a férfiaknak az első házasság alatt kisebb esélyük van a depresszióra, szemben a nőkkel, akik vélhetően a hagyományos nemi szerepek miatt hajlamosak inkább a betegségre. A nők esetében azonban megfigyelték, hogy ahogy képzettebbé válnak, úgy csökken a depresszió aránya. 

“Tanulmányunk arra világít rá, hogy a házas kapcsolat a nők és a férfiak számára egyaránt sok mentális előnyt kínál. A házasság felbontásával járó szorongás és törés ugyanakkor kiszolgáltatottabbá teszi az embereket a mentális zavarokkal szemben” – olvasható a Psychological Medicine című brit tudományos folyóiratban közölt beszámolóban.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X