A Harvard Egyetem tudósai kutatásuk során ötvenezer férfit vizsgáltak húsz éven keresztül. A vizsgálat ideje alatt minden tizedik férfi betegedett meg prosztatarákban, de az erős kávéfogyasztók esetében hatvan százalékkal ritkábban alakult ki agresszív karcinóma, mint azoknál, akik kerülik a koffeintartalmú italokat. Kathryn Wilson, a kutatás vezetője egy houstoni rákkutató konferencián hangsúlyozta: az összefüggést további kutatások […]
A Harvard Egyetem tudósai kutatásuk során ötvenezer férfit vizsgáltak húsz éven keresztül. A vizsgálat ideje alatt minden tizedik férfi betegedett meg prosztatarákban, de az erős kávéfogyasztók esetében hatvan százalékkal ritkábban alakult ki agresszív karcinóma, mint azoknál, akik kerülik a koffeintartalmú italokat.
Kathryn Wilson, a kutatás vezetője egy houstoni rákkutató konferencián hangsúlyozta: az összefüggést további kutatások során kell még vizsgálni, és további tanulmányokkal kell megerősíteni. Egyelőre a hatás okát is vizsgálják.
A kávé több száz olyan anyagot tartalmaz, amelyek befolyással vannak a különböző testi funkciókra. “Ez az élvezeti cikk hat az inzulinra, a szőlőcukor-anyagcserére és a nemi hormonok koncentrációjára is – mindezek szerepet játszanak a prosztatarák kialakulásánál” – hangsúlyozta Wilson.
Forrás: MTI