Főoldal > EGÉSZSÉG > Lelepleztük: a szívnek nem segít a ginkgo, de a lábartériáknak jót tesz

Lelepleztük: a szívnek nem segít a ginkgo, de a lábartériáknak jót tesz

egészséggingkolábartériaszív
0

Írta:

A ginkgo az egyik legnépszerűbb gyógynövény az Egyesült Államokban és Európában, sokan szedik memóriát segítő és keringést javító hatása reményében. A flavonoidok csoportjába tartozó antioxidáns anyagok – amelyeket a ginkgo is tartalmaz – segítik, hogy az erek egészségesek maradjanak, ráadásul a gyógynövény a vérlemezkék összetapadását, a rögképződést is megelőzi. A mostani tanulmányban háromezer, 75 év […]

A ginkgo az egyik legnépszerűbb gyógynövény az Egyesült Államokban és Európában, sokan szedik memóriát segítő és keringést javító hatása reményében. A flavonoidok csoportjába tartozó antioxidáns anyagok – amelyeket a ginkgo is tartalmaz – segítik, hogy az erek egészségesek maradjanak, ráadásul a gyógynövény a vérlemezkék összetapadását, a rögképződést is megelőzi.

A mostani tanulmányban háromezer, 75 év fölötti ember szedett napi kétszer 120 milligramm ginkgót vagy placebót. A Pittsburghi Egyetem kutatói megállapították, hogy a követéses vizsgálat hat éve alatt a ginkgót szedők körében nem volt kevesebb a szívroham és a szélütés, mint a hatóanyag nélküli tablettát szedő embereknél. Perifériás artériás betegség azonban csaknem fele olyan ritkán jelentkezett a ginkgót használóknál – derült ki az elemzésnél.

Ahhoz azonban kis létszámú a mostani vizsgálat, hogy ennek alapján ajánlásokat fogalmazzanak meg a ginkgo megelőzési célú alkalmazására. Bár a gyógynövény szabadon, recept nélkül hozzáférhető, a szakemberek azt javasolják az idősebbeknek, hogy szedéséről orvosukkal való egyeztetés után döntsenek.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X