Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne betegedj bele a stresszbe!

Ne betegedj bele a stresszbe!

boldogságegészség
0

Írta:

Szerdai felhívásukban tekintélyes szekértők arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben az ünnep előestéjén az emberek egy része tele van reménnyel a boldogságra, a szeretetre és a harmóniára, mások valósággal belebetegszenek a stresszbe, illetve az elvárásokba. Nem véletlen, hogy – legalábbis Németországban – ezekben a hetekben rendszerint erőteljesen növekszik az öngyilkosságok száma. Az ünnep előtti […]

Szerdai felhívásukban tekintélyes szekértők arra hívták fel a figyelmet, hogy miközben az ünnep előestéjén az emberek egy része tele van reménnyel a boldogságra, a szeretetre és a harmóniára, mások valósággal belebetegszenek a stresszbe, illetve az elvárásokba. Nem véletlen, hogy – legalábbis Németországban – ezekben a hetekben rendszerint erőteljesen növekszik az öngyilkosságok száma. Az ünnep előtti napokban még erőteljesebben vetődnek fel a kérdések arra vonatkozóan, hogy mit is jelent a boldogság, illetve mi az élet értelme.

Mindennek kapcsán az idézett pszichológus-szakértők elsősorban a pozitív gondolkodást ajánlották. Ugyanakkor elismerték, hogy a pszichológia az elmúlt évtizedekben mindenekelőtt a depressziót, a félelmeket és az úgynevezett burn-out szindrómát – azaz a sajátos kiégést, elfáradást – vizsgálta, elhanyagolta az élet pozitív aspektusait, így a növekedést, a boldogságot vagy épp a kreativitást, amelyek élvezetére – mint hangsúlyozták – tanítani kell.

Ezzel összefüggésben utaltak arra, hogy a pozitív gondolkodás nem csupán a pszichikai betegségek ellen nyújt erősebb védelmet, de az általános “életelégedettség” javítja az emberi jellemvonásokat is. Azaz – mint tanulmányok bizonyították – minél erősebben érzi bárki is az emberi kötődést, a hálát, a kíváncsiságot, a barátságot és a lelkesedést, annál inkább elégedett az élettel. 

A pszichológusok szerint a boldogság egyik legfőbb eszköze a humor. Ráadásul az ugyanúgy fejleszthető, mint például az izom. Ebből kiindulva több német egészségügyi intézetben úgynevezett humortanfolyamokat vezettek be, garanciát vállalva arra: aki elvégez egy háromhónapos tanfolyamot, az jóval több humorral, derűlátással és életörömmel tekint a jövőbe, mint a program előtt.

A karácsony előtti felhívás három olyan fő tényezőt említett, amelyek nélkülözhetetlenek az általános megelégedettséghez. Ezek közül az első az élet tudatos élvezetére való törekvés, a második a saját potenciálok kihasználása – azaz a sokat emlegetett önmegvalósítás -, a harmadik pedig az értelmes élet. A már említett tanulmányok szerint azok az emberek a legboldogabbak, akik mindhárom tényezővel rendelkeznek.

A bankszámlával kapcsolatban a német szakértők úgy vélekedtek, hogy a pénz hosszabb távon nem boldogít, hacsak az ember nem él tényleges szegénységben. Ha viszont nem az a gond, hogy mi is legyen a betevő falat holnap, a boldogságérzet szempontjából a bankszámla másodlagos. Azaz a boldogság szempontjából nem az a fontos, hogy egy vagy három hűtőszekrény áll-e a konyhában – utaltak rá a német pszichológusok, hangsúlyozva: mindez talán megkönnyíti a karácsony előtti ajándékhajhászást, illetve általánosságban segít az ünnep élvezetében.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X