Főoldal > EGÉSZSÉG > Új vírus – Elérte tetőpontját az új influenza Németországban

Új vírus – Elérte tetőpontját az új influenza Németországban

H1N1járványúj vírus
0

Írta:

Jörg Hacker szerint mindenképp túlzás lenne azt állítani, hogy a H1N1 vírus terjedése immár nem fenyeget, ezért továbbra is éberségre van szükség. Az egyetlen védelmet csakis az oltás jelenti – hangsúlyozta az igazgató, aki a lakosságot arra szólította fel, hogy az új megbetegedések csökkenése ellenére minél nagyobb számban oltassa be magát. Ez a csökkenés ugyanis […]

Jörg Hacker szerint mindenképp túlzás lenne azt állítani, hogy a H1N1 vírus terjedése immár nem fenyeget, ezért továbbra is éberségre van szükség. Az egyetlen védelmet csakis az oltás jelenti – hangsúlyozta az igazgató, aki a lakosságot arra szólította fel, hogy az új megbetegedések csökkenése ellenére minél nagyobb számban oltassa be magát. Ez a csökkenés ugyanis a tapasztalatok szerint átmeneti lehet – tette hozzá.

A német kormány legfőbb járványügyi tanácsadó szervének számító intézet vezetője arra emlékeztetett, hogy az eddigi tapasztalatok szerint az új vírus – a szezonális influenzától függetlenül – bármikor felütheti a fejét. Így számítani lehet arra, hogy még ezen a télen egy újabb hullám jelentkezik, amely a jelenleginél súlyosabb is lehet.

A jelenlegi helyzetről szólva Jörg Hacker elmondta, hogy a fertőzés terjedése szinte tartományonként különböző. Az eddig legerősebben sújtott Bajorországban az elmúlt hetekben visszaesett az új megbetegedések száma, észak-keleten azonban – főként Mecklenburg-Elő-Pomerániában és Szász-Anhalt tartományban a korábbinál több fertőzést észleltek. Szerte az országban még mindig hetente 20-30 ezren betegednek meg – közölte az igazgató.

Az intézet vezetője utalt arra, hogy befejeződött az országos oltási akció első szakasza, amelynek során mindenekelőtt az egészségügyben dolgozókat és a krónikus betegeket oltották be. Mostantól arra van szükség, hogy a lakosság lehetőleg minél szélesebb rétegei oltassák be magukat – jelentette ki Hacker, kiemelve a terhes nők, valamint a gyermekekkel általában kapcsolatban állók és általánosságban a fiatalok beoltásának szükségességét. Az eddigi tapasztalatok ugyanis egyértelműen azt bizonyítják, hogy a vírus mindenekelőtt a fiatalabbakat fenyegeti és kevésbé a 60 év felettieket, akiket viszont a szezonális influenza elleni oltásra szólított fel.

Hacker megerősítette, hogy a H1N1 vírus Németországban eddig 70 halálos áldozatot követelt. Utalt arra is: a szóban forgó esetek háromnegyedében az érintett személyek előzőleg különböző egyéb betegségben is szenvedtek. Így a vírus – több esetben egy bakteriális fertőzéssel társulva – már eleve legyengült szervezetet támadott meg.

Az intézet igazgatója elutasította azokat a Németországban is elterjedt állításokat, amelyek szerint a gyógyszeripar szándékosan eltúlzott pánikot keltett, csakhogy kelendő legyen az oltóanyag. Hacker meggyőződésének adott hangot, hogy a rendkívül veszélyes vírussal “senki nem viccelt”.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X