Főoldal > EGÉSZSÉG > Így védd ki az influenzát

Így védd ki az influenzát

betegségegészséggyógyszergyógyulásinfluenzajárványmegelőzés
0

Írta:

Az influenzajárványt sajnos idén sem ússzuk meg, ám megfelelő óvintézkedésekkel azonban kivédhető a betegség. 

Az influenza cseppfertőzéssel terjed, ezért gyakorlatilag mindenhol veszély leselkedik rád a járványos időszakban. Elég, ha csak egyetlen fertőzött emberrel találkozol közvetlen, vagy közvetett módon, már megvan az esély arra, hogy te is megfertőződj a vírussal. Az immunrendszer erősítése mellett muszáj olyan szokásokat is beiktatnod, amelyek korábban talán eszedbe sem jutottak. Apró dolgok, de így sokkal nagyobb eséllyel játszhatod ki a betegséget.

Gyakrabban moss kezet

Belegondoltál már abba, hogy hány ember fogja meg naponta ugyanazt a kilincset, ugyanazokat a kapaszkodókat a buszon, vagy ugyanazt a bevásárlókosarat? Ez még a nem járványos időszakokban is riasztó, ám ilyenkor kifejezetten veszélyes, ha nem mosol kezet rendszeresen. Evés és mosdóhasználat után ez nem is kérdés, de ha hazaérsz, vagy csak alkalmad van egy alapos kézmosásra, élj vele. Többet számít, mint gondolnád.

Mosd nagyobb hőfokon a ruháidat

A 30 fokon való mosás igaz, hogy energia- és környezetkímélő, viszont teljesen haszontalan. 30 fokon a kórokozók még egész biztosan nem pusztulnak el, sőt inkább melegágyat biztosítasz nekik, ha kímélő programot választasz. Mivel a ruhák anyagában előszeretettel megbújnak a kórokozók, érdemes ilyenkor hosszabb, magasabb hőfokú programot választanod ruháid mosására.

47949039 - portrait of a pretty woman holding glass with tasty juice

Öltözz át, ha hazaérsz

Mivel az utcán, tömegközlekedésen, vagy a munkahelyeden is kapcsolatba kerülhetsz fertőzött betegekkel, emiatt mindenki, aki közösségben él, fokozott veszélyben lehet. Fontos, hogy amint hazaérsz, rögtön öltözz át, hogy az esetleges vírusokat, bacikat ne szórd tovább a lakásodban. Minden használat után mosd a ruháidat, cseréld gyakrabban a törölköződet és az ágyneműdet, de a kabátodat és a kesztyűdet is dobd hetente a mosógépbe.

Vigyél be elegendő mennyiségű vitamint

Erősítsd meg immunrendszeredet úgy, hogy vitaminokban és ásványi anyagokban bővelkedő élelmiszereket fogyasztasz. Egyél minél több nyers zöldséget és gyümölcsöt, étkezz változatosan, és vitaminkészítményekkel segíts rá szervezeted egészséges működésére. Egyél főtt ételt minden nap, és köret gyanánt legyen mindig friss saláta a főétel mellé.

Sportolj

Az erős, egészséges szervezetet nehezebben gyengíti le bármilyen vírus. Nem szabad elfeledkezned a mozgásról télen sem, hiszen ilyenkor extra nehézségekkel kell szembenéznie immunrendszerednek. Ha rendszeresen sportolsz, szervezeted is jóval ellenállóbb lesz, így a betegségeknek jóval kisebb esélye lesz arra, hogy maga alá gyűrjön. Természetesen nem szabad megfeledkezned a sok-sok folyadék pótlásáról sem.

Fotó: 123RF


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X