Főoldal > EGÉSZSÉG > Új vírus – Megdöbbentő halálozási statisztikák

Új vírus – Megdöbbentő halálozási statisztikák

egészségH1N1járványúj vírus
0

Írta:

Az elemzést hétfőn tették közzé az egyik internetes tudományos portálon. A feldolgozott számok két olyan amerikai város – Milwaukee és New York – adatbázisából származtak, ahol a H1N1 járvány kitörésének kezdetétől pontosan regisztrálták az eseteket. Mintegy kétezer, a H1N1-fertőzés tüneteit mutató emberre jutott egy halál – írta Marc Lipsitch, a Harvard munkatársa. A becslések szerint a […]

Az elemzést hétfőn tették közzé az egyik internetes tudományos portálon. A feldolgozott számok két olyan amerikai város – Milwaukee és New York – adatbázisából származtak, ahol a H1N1 járvány kitörésének kezdetétől pontosan regisztrálták az eseteket.

Mintegy kétezer, a H1N1-fertőzés tüneteit mutató emberre jutott egy halál – írta Marc Lipsitch, a Harvard munkatársa. A becslések szerint a H1N1-páciensek 1,44 százaléka került kórházba, 0,24 százaléka szorult intenzív kezelésre, 0,48 ezreléke halt meg. 

Arra azonban nincs garancia, hogy a vírus mutálódásával nem lesz súlyosabb a járvány – tették hozzá a kutatók.

A halálozási arány még ennél is jóval kisebb lehet, ha az elemzésnél más módszert alkalmaznak a becslésre. A H1N1-vírussal megfertőzöttek teljes számát ugyanis nem lehet pontosan megállapítani, mert gyakran olyan enyhe tünetekkel jár, hogy nem fordulnak vele orvoshoz az emberek. A New York-i adatokból a másik számítási metódus 0,7 tízezrelékes halálozási arányt eredményezett, ami azt jelenti, hogy mintegy 14 ezer fertőzésre jut egy haláleset.

Az Egyesült Államok járványügyi hatóságának (CDC) novemberi becslése szerint az országban 22 millió ember fertőződött már meg az új típusú H1N1-influenza vírusával. Lipsitch csoportja 7800 és 29 000 közé teszi a halálesetek számát. Összehasonlításként: szezonális influenzában évente átlagosan 36 ezer amerikai hal meg, 200 ezren kerülnek kórházba.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X