Főoldal > EGÉSZSÉG > Új vírus – Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma

Új vírus – Meghaladta a tízezret a halálos áldozatok száma

egészségH1N1járványúj vírus
0

Írta:

December 13-ig a világ mintegy 208 országa és területe legalább 10 582 olyan halálesetről számolt be, amelyért a H1N1-es vírus tehető felelőssé, s ez a szám csak az utolsó héten közel ezerrel nőtt – állapítja meg weboldalán a WHO. Az északi félteke nagy részén, különösen Észak-Amerikában már elérte csúcspontját a járvány téli hulláma, viszont Közép- […]

December 13-ig a világ mintegy 208 országa és területe legalább 10 582 olyan halálesetről számolt be, amelyért a H1N1-es vírus tehető felelőssé, s ez a szám csak az utolsó héten közel ezerrel nőtt – állapítja meg weboldalán a WHO.

Az északi félteke nagy részén, különösen Észak-Amerikában már elérte csúcspontját a járvány téli hulláma, viszont Közép- és Délkelet-Európában, valamint Ázsia déli és középső részén még mindig növekszik a megbetegedések száma. A WHO adatai szerint a járvány egyelőre Észak-Amerikában szedte a legtöbb áldozatot – összesen 6335 esetben -, Európában pedig egyetlen hét alatt harmadával nőtt a halottak száma, 412 fővel 1654-re. 

Legalább tíz nyugat-, illetve észak-európai országban már lezárult a járvány java, de Csehországban, Észtországban, Magyarországon, Montenegróban, Svájcban és Oroszország egyes területein egyre több a betegek száma. Közép- és Nyugat-Ázsiában is egyre nagyobb méreteket ölt a járvány, Afganisztánban, Ománban és Izraelben viszont már túljutottak a legrosszabb időszakon. 

Az Egyesült Államokban és Kanadában a vírus még aktívan terjed, de az influenzás megbetegedések száma jelentősen csökkent, és közelít az évszaknak megfelelő szinthez. A betegség nem vált súlyosabbá, a halálozási ráta megfelel a déli félteke országaiban télen mért szintnek – áll a WHO közleményében.

Az amerikai Betegségmegelőzési Központ (CDC) viszont magasabb számokat közölt, mint a WHO. A CDC szerint az Egyesült Államokban december 10-ig mintegy 50 millióan fertőződtek meg, és 10 ezerre emelkedett a halálos áldozatok száma. Kétszázezer ember került kórházba azóta, hogy áprilisban azonosították az új típusú influenza vírusát. Nagyjából ennyi beteget kezelnek egy hagyományos influenza szezonban is. 

A The Washington Post a múlt héten szakvéleményeket idézve arról írt, hogy a legkevesebb áldozattal járó influenzajárvány lehet a H1N1-pandémia, amelynek második hulláma túl van a csúcsponton az Egyesült Államokban. “Valószínűleg ez lesz a legenyhébb feljegyzett járvány” – foglalt állást Marc Lipsitch, a Harvard Egyetem járványkutatója, aki úgy becsülte, az áldozatok száma 10-15 ezer lesz, a legrosszabb esetben sem halnak meg 60 ezernél többen. 

Fukuda Keidzsi, a WHO influenza szakértője viszont csütörtökön arra figyelmeztetett, hogy korai még a világméretű influenzajárvány végéről beszélni, mivel a betegség továbbra is gyors ütemben terjed az északi féltekén. Hangsúlyozta, hogy az új influenza első hullámát egy második követheti, mivel a vírus a korábbi járványokhoz képest hihetetlenül korán, a hideg időszak legelején kezdett el terjedni.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X