Főoldal > EGÉSZSÉG > Brit találmány forradalmasíthatja a szívműtéteket!

Brit találmány forradalmasíthatja a szívműtéteket!

egészségkeringési rendszerműtétszívbetegségek
0

Írta:

Az egyik brit lap olyan speciális műanyag-artéria kifejlesztéséről számolt be, amely spagetti formájú, rugalmas, és működés közben nem záródik el, sőt megakadályozza a rögképződést is. Az új fejlesztésű eret már az idén tesztelik a szívműtéteknél. A szívsebészek abban reménykednek, ha beválik a nanotechnológia segítségével kialakított artéria, akkor jelentősen megkönnyíti majd a Bypass-műtéteket. Az új „forradalmasított” artéria a […]

Az egyik brit lap olyan speciális műanyag-artéria kifejlesztéséről számolt be, amely spagetti formájú, rugalmas, és működés közben nem záródik el, sőt megakadályozza a rögképződést is. Az új fejlesztésű eret már az idén tesztelik a szívműtéteknél.

A szívsebészek abban reménykednek, ha beválik a nanotechnológia segítségével kialakított artéria, akkor jelentősen megkönnyíti majd a Bypass-műtéteket. Az új „forradalmasított” artéria a jövőben számos életmentő beavatkozásnál alkalmazható lesz.

George Hamilton professzor, a londoni Royal Free klinika szakorvosa nyilatkozta, hogy az új artéria óriási előrelépést jelenthet a szívműtétre váró paciensek számára, és hatására a szívinfarktus következtében elhunytak száma is csökkenhet.

Az eddigi őn. Bypass-műtéteknél a testből vett érdarabot alkalmaztak, amely olykor bizony problémákat okozott, hiszen számos olyan szívbeteg létezik, akinél nem találnak a szakorvosok egészséges érrészeket. De az eddig alkalmazott mesterséges artériák sem bizonyultak tökéletesnek, mivel túl merevek voltak ahhoz, hogy a szívverés ritmusához pontosan illeszkedjenek.

Az új „Spaghetti-artéria” viszont megfelelően flexibilis, rugalmas és úgy képes pulzálni, mint az eredeti artéria. A kutatók nanotechnológia segítségével az új mű-artériában több millió apró csúcsocskát alakítottak ki, amelyek átmérője ezerszer kisebb, mint az emberi hajszál, és elősegítik, hogy az érfalba sejtek nőjenek ugyanúgy, mint az egészséges érben. Az új artéria erős, ugyanakkor mégis ruganyos, a szívritmusnak megfelelően pulzál és meggátolja a rögképződést.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X