Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyakoribb a tüdőbetegség az alacsonyak között

Gyakoribb a tüdőbetegség az alacsonyak között

egészségmagasságtüdőbetegség
0

Írta:

A felméréshez több mint egymillió ember adatait nézték át. A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők átlagosan 1,12 cm-rel voltak alacsonyabbak nem érintett társaiknál. A kisebb magasságra a hátrányosabb szociális helyzet adhat magyarázatot – írták a Nottinghami Egyetem kutatói. A múltbeli tanulmányok ugyanis erős összefüggést mutattak a felnőttkori magasság és a COPD kialakulása között. Most arra […]

A felméréshez több mint egymillió ember adatait nézték át.

A krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD) szenvedők átlagosan 1,12 cm-rel voltak alacsonyabbak nem érintett társaiknál. A kisebb magasságra a hátrányosabb szociális helyzet adhat magyarázatot – írták a Nottinghami Egyetem kutatói.

A múltbeli tanulmányok ugyanis erős összefüggést mutattak a felnőttkori magasság és a COPD kialakulása között. Most arra voltak kíváncsiak, hogy a hatás megmaradt-e az életkörülmények javulásával is. Az összefüggés a legfiatalabb vizsgált korcsoportban, a 35 és 49 évesek között volt a legszembetűnőbb, a 90 éven felüliek esetében már csupán átlagosan 0,51 cm volt az eltérés. Ezt azzal magyarázták a kutatók, hogy az idősebb generáció beteg tagjai közül sokan elhaláloztak a közelmúltban.

A hátrányos helyzetűek két ok miatt is kitettebbek a betegségnek – magyarázta Richard Hubbard professzor, a tanulmány egyik szerzője. Egyrészt már a méhen belül, majd gyermekként is hiányos táplálkozás jellemzi e réteget, ami mind a növekedést, mind a tüdő fejlődését befolyásolhatja. Ehhez adódik annak nagyobb valószínűsége, hogy dohányos családokban élnek, ami növeli annak a kockázatát, hogy ő maguk is dohányoznak majd felnőttként. A dohányzás pedig az első számú oka a COPD-nek.

A kutatás tanulsága, hogy segíteni kellene a hátrányosabb helyzetű embereket abban, hogy tudatos táplálkozással vagy a dohányzás elhagyásával javítsanak életkörülményeiken és egészségükön – nyilatkozta Mike Morgan professzor, a British Thoracic Society elnöke. – Az érintett szakemberek pedig a dohányzás mellett a magasságot is figyelembe vehetnék, hogy idejekorán fényt derítsenek a betegségre.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X