Főoldal > EGÉSZSÉG > Öt napig hatásos az új esemény utáni pirula

Öt napig hatásos az új esemény utáni pirula

egészségfogamzásgátláspirula
0

Írta:

A leggyakrabban alkalmazott sürgősségi fogamzásgátló szer, a levonorgesztrel csak akkor hatásos, ha az együttlétet követő három napon (72 órán) belül beveszi a nő. Ez a hatóanyag különböző márkaneveken a világ 140 országában elérhető, melyek közül mintegy ötven országban recept nélkül szerezhetik be az érintettek. Egy nemzetközi kutatócsoport a szer Plan B márkanéven kapható változatát hasonlította […]

A leggyakrabban alkalmazott sürgősségi fogamzásgátló szer, a levonorgesztrel csak akkor hatásos, ha az együttlétet követő három napon (72 órán) belül beveszi a nő. Ez a hatóanyag különböző márkaneveken a világ 140 országában elérhető, melyek közül mintegy ötven országban recept nélkül szerezhetik be az érintettek.

Egy nemzetközi kutatócsoport a szer Plan B márkanéven kapható változatát hasonlította össze az uliprisztál-acetát hatóanyaggal, amely ellaOne néven, kizárólag orvosi előírásra kapható Európában.

A szakértők a vizsgálat során 1700 nőt figyeltek meg, akiknek életkora 16 és 36 év között volt, és a védekezés nélküli szexet követő három-öt napon belül kaptak sürgősségi fogamzásgátlót, elterjedt nevén esemény utáni tablettát.

A Plan B-t alkalmazó nők között 22 terhesség fordult elő, míg az ellaOne elnevezésű pirulát használó nőknél 15. Mindkét csoportban a fejfájás volt a leggyakrabban jelzett mellékhatás.

A kutatók összehasonlították azt is, hogy mekkora eséllyel estek teherbe azok, akik az aktus után három napon túl, de öt napon belül vették be a tablettákat. Az ellaOne esetében ez a kockázat 1,8 százalékos volt, míg a Plan B-nél 2,6 százalékos.

Az esemény utáni tabletták hormonokat tartalmaznak, amelyek megakadályozzák új petesejt kiszabadulását a petefészekből, vagy az esetleg megtermékenyült petesejt méhbe történő beágyazódását. 

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X