Főoldal > EGÉSZSÉG > 3 különleges gyógyító barlang

3 különleges gyógyító barlang

barlangegészséggyógyítás
0

Írta: and

Hazánkban öt olyan természetes barlangképződmény is van, amely bizonyítottan gyógyító hatású, különleges légköri viszonyokkal rendelkezik. Ezek a föld alatti üregek mikrobiológiai szempontból szinte teljesen sterilek, ugyanakkor az állandóan csöpögő víz miatt párás a levegő, ez pedig aeroszol-hatást biztosít: az ásványi anyagok kioldódnak a levegőben elporladó vízben, így könnyebben kerülnek be a szervezetbe. Mivel a barlangban […]

Hazánkban öt olyan természetes barlangképződmény is van, amely bizonyítottan gyógyító hatású, különleges légköri viszonyokkal rendelkezik. Ezek a föld alatti üregek mikrobiológiai szempontból szinte teljesen sterilek, ugyanakkor az állandóan csöpögő víz miatt párás a levegő, ez pedig aeroszol-hatást biztosít: az ásványi anyagok kioldódnak a levegőben elporladó vízben, így könnyebben kerülnek be a szervezetbe. Mivel a barlangban hideg van, melegen fel kell öltözni. (Persze ha hideg időben mész, a kintinél jóval kellemesebb a klíma, mert a barlangok hőmérséklete egész évben szinte állandó.)

1. Béke barlang

– Hol található? Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Aggteleki-hegység, Jósvafő
A cseppköveiről híres, a Világörökség részeként is számon tartott barlang a tudósok véleménye szerint egyike a Föld legnagyszerűbb földrajzi jelenségeinek. Magyarországi szakasza 17 kilométeres, föld alatti patakkal, sziklacsarnokokkal, ámulatba ejtő nagyságú cseppkövekkel. A sejtelmes mesevilágba három helyről indulnak túrák: a jósvafői, a vörös-tói és az aggteleki bejárattól. A barlang kőbe vésett vendégkönyvében olyan illusztris látogatók nevét fedezheted fel mint Kossuth Lajos vagy Petőfi Sándor. A fantáziadús elnevezésekben gazdag cseppkőtár büszkeségei a Szószék, az Anyósnyelv, a Mozdony, vagy a világ egyik legnagyobb cseppköve, a több mint kilencven méter magas Csillagvizsgáló. A Béke barlangot 1952-ben tárták fel, 1965 óta számít gyógybarlangnak.

0024311_1.jpg ()

– Mire jó? Asztma, hörghurut, tüdőgyulladás kezelésére. Gyógyhatását levegője magas szén-dioxid- és kalciumion-tartalmának köszönheti. Egy kúra során a betegek három hétig napi öt órát töltenek a barlangban, félórás szünettel.

2. István barlang, Fekete terem

– Hol található? Borsod-Abaúj-Zemplén megye, Miskolc-Lillafüred, Erzsébet sétány 4., a Hámori tótól gyalogosan tízpercnyi távolságra
A Kutya-lyuknak is nevezett terem ismert járatait a hideg karsztvíz alakította ki. A barlang legtöbb szakasza (Megfagyott vízesés, Meseország, Oszlopok csarnoka) látványos cseppkőképződményeiről kapta a nevét. A barlangterápiára alkalmas Fekete termet – ahol 10 Celsius-fok körüli a hőmérséklet, a relatív páratartalom pedig meghaladja a 80 százalékot – a turisták nem látogathatják.
– Mire jó? A levegő kalcium- és magnéziumtartalma jelentős, ráadásul itt szellő sem jár, a természetes légcserét a barlang fölött lévő óriási kürtő biztosítja. A Fekete terem mikroklímája és az ingerszegény környezet jótékony hatású a krónikus légzőszervi betegségben szenvedőknek. Mozgásszervi betegségekre, szív- és érrendszeri panaszokra is ajánlják a kúrát, ám a betegek csak beutalóval vehetnek részt a kezelésen. A teremben – ahol szín- és hangterápiára is van lehetőség – maximum harmincan férnek el egyszerre, ők a szanatóriumi kezelés kiegészítéseként töltenek itt el napi három órát.

3. Tapolca, a Városi Kórház Gyógybarlangja

– Hol található? Veszprém megye, Tapolca, Kisfaludy Sándor u. 3.
Tapolca igazi tárháza a természet pazar csodáinak: a föld felett melegvizű tó, a föld alatt magas páratartalmú barlang, még mélyebben pedig gyógyító termálvíz rejtőzik. A tapolcai víz kalciumot, magnéziumot, hidrogénkarbonátot, szulfátot és ásványi anyagokat tartalmaz, hőmérséklete 37 Celsius-fok. A tavasbarlangot 1903-ban fedezték fel, 1912 óta gyógybarlang. Nagyon magas, (majdnem 100 százalékos) a relatív páratartalma, esős időben nem is nagyon ajánlott bemenni, mert olyankor szinte fáj a lélegzetvétel.
– Mire jó? Idült hörghurut, asztmatikus betegségek, allergia, stresszes életmóddal együtt járó panaszok kezelésére alkalmas. Magas a levegő szén-dioxid- és radontartalma, utóbbi keringésjavító és szövetregeneráló hatású. Orvosi felügyelet mellett lehet igénybe venni, a barlangban légzőtornát, fizioterápiát is lehet végezni. Kúrára a környékbeli szállodákban és a kórházban is jelentkezhetsz, kiegészítheted akár pulmonológiai (tüdőgyógyászati) vizsgálattal, inhalatóriummal vagy allergológiai terhelésvizsgálattal is.

A témáról bővebben a Wellness magazin márciusi számában olvashatsz!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X