Főoldal > EGÉSZSÉG > Nem bizonyított a telített zsírok és a szívbetegségek közötti összefüggés

Nem bizonyított a telített zsírok és a szívbetegségek közötti összefüggés

egészségszívbetegségtelített zsír
0

Írta:

A telített zsírsavak emelik a vérben a “rossz”, LDL koleszterin szintjét, ezt viszont a szívbetegségek és a szélütés kockázati tényezőjeként tartják számon a szakemberek. Az egészségügyi ajánlásokba ezért bekerült, hogy az emberek kerüljék a zsíros húsok, a vaj és más zsíros tejtermékek fogyasztását. Az összesen 348 ezer felnőttre kiterjedő 21 korábbi, követéses tanulmány eredményeit összegző […]

A telített zsírsavak emelik a vérben a “rossz”, LDL koleszterin szintjét, ezt viszont a szívbetegségek és a szélütés kockázati tényezőjeként tartják számon a szakemberek. Az egészségügyi ajánlásokba ezért bekerült, hogy az emberek kerüljék a zsíros húsok, a vaj és más zsíros tejtermékek fogyasztását.

Az összesen 348 ezer felnőttre kiterjedő 21 korábbi, követéses tanulmány eredményeit összegző új elemzés azonban nem talált egyértelmű bizonyítékot arra, hogy a telítetlen zsírok nagyobb mértékű fogyasztása emelné a szívbetegség vagy a szélütés kockázatát.
    
Szakemberek azonban arra intenek, hogy az American Journal of Clinical Nutrition című szaklapban közzétett megállapítások nem jelentik azt, hogy bármilyen mennyiségben ártalmatlan lenne a telített zsír. Robert Eckel, a denveri University of Colorado munkatársa hangsúlyozta, hogy az étrend és a szív egészsége közötti összefüggés kutatásánál sokkal inkább a “táplálkozási mintázatra” kell figyelni, semmint a diéta egy-egy alkotóelemére.

Az úgynevezett mediterrán diéta, amely gazdag gyümölcsben, zöldségben, valamint teljes kiőrlésű gabonát, halat és telítetlen növényi olajokat tartalmaz, bizonyítottan csökkenti a szívbetegségek és a szélütés előfordulási kockázatát.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X