Főoldal > EGÉSZSÉG > Őrület! Az egerek kiszimatolhatják a tüdőrákot!

Őrület! Az egerek kiszimatolhatják a tüdőrákot!

egészségtüdőrák
0

Írta:

Amerikai kutatók arra lettek figyelmesek, hogy az egerek kiszimatolják azt a társukat, amelyiknek tüdőrákja van. A kutatók laboratóriumi egerekkel a következőket bizonyították a pennsylvániai laboratóriumban: A rágcsálók az olyan legapróbb kémiai változásokat is észlelik, mint amilyennel a tumor jár. A kutatók az egereket megtanították arra, hogy érzékeny szaglószervükkel megkülönböztessék az egészséges állatok vizeletét a tumoros […]

Amerikai kutatók arra lettek figyelmesek, hogy az egerek kiszimatolják azt a társukat, amelyiknek tüdőrákja van.

A kutatók laboratóriumi egerekkel a következőket bizonyították a pennsylvániai laboratóriumban: A rágcsálók az olyan legapróbb kémiai változásokat is észlelik, mint amilyennel a tumor jár.

A kutatók az egereket megtanították arra, hogy érzékeny szaglószervükkel megkülönböztessék az egészséges állatok vizeletét a tumoros betegségben szenvedő társaikétól. Ez azért lehetséges, mert a tumoros állatok vizeletének összetétele más, mint az egészségeseké.

Ezt felismerve a kutatók kifejlesztettek egy olyan kémiai elemzőmódszert, aminek segítségével a kísérletben résztvevő egérpopulációból szinte az összes beteg egeret ki tudták szűrni.

A rákkutatók most azon dolgoznak, hogy egyfajta „mesterséges orrot” fejlesszenek ki, amelynek segítségével a tüdőrák gyanújával kezelt pácienseknél feltárhatják a betegséget.

Ez az eljárás mérföldkő lehet a rákkutatás szempontjából – vélik az amerikai kutatók. Idáig nincs olyan megbízható eljárás, amellyel idejében megállapítható lenne a tüdőrák. Az érintettek csak akkor fordulnak orvoshoz, ha már súlyos panaszaik vannak, de a tumor addigra gyakran már szétterjedt a szervezetükben, és ilyenkor kevés a remény a gyógyulásra – mondják az amerikai szakemberek.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X