Főoldal > EGÉSZSÉG > Ronthatja a látást a C-vitamin?

Ronthatja a látást a C-vitamin?

C-vitamindiétafogyókúra
0

Írta:

A C-vitamin egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő, melynek folyamatos szedését szinte minden kóros állapot gyógyítására ajánlanak. Az utóbbi években viszont több nagy vizsgálat arra utalt, hogy ez legfeljebb akkor igaz, ha valamilyen, súlyos betegség miatt valakinek C-vitamin hiánya van. Tovább bonyolították a helyzetet a nagy adag C-vitamint tartalmazó tablettákkal végzett állatkísérletek, melyek azt jelezték, hogy az ilyen […]

A C-vitamin egyik legnépszerűbb táplálékkiegészítő, melynek folyamatos szedését szinte minden kóros állapot gyógyítására ajánlanak. Az utóbbi években viszont több nagy vizsgálat arra utalt, hogy ez legfeljebb akkor igaz, ha valamilyen, súlyos betegség miatt valakinek C-vitamin hiánya van.

Tovább bonyolították a helyzetet a nagy adag C-vitamint tartalmazó tablettákkal végzett állatkísérletek, melyek azt jelezték, hogy az ilyen kezelés gyorsítja az életkor előrehaladásával egyébként is megjelenő szürkehályog kialakulását. Susanne Rautiainen és munkatársai ezért ki akarták deríteni, hogy ez a megfigyelés mennyire igaz emberre is.

Svédországban 1997 és 2005 között 24 593 korosodó hölgyet vizsgáltak mammográfiával. Az emlőrák szűrése mellett a nők igen részletes táplálkozási és gyógyszerszedési adatait is följegyezték, illetve azokat az információkat ugyancsak beszerezték, hogy kinek volt szüksége hályogműtétre a nyolc év során.

Kiderült, hogy azokhoz képest, akik soha nem szedtek C-vitamint, vagy olyan multivitamin készítményt, mely C-vitamint is tartalmazott, az éveken át rendszeresen C-vitamint szedők sokkal gyakrabban és előbb kerültek szürkehályog miatt szemműtétre. A 65 évesnél idősebb nők szemlencséje 38 százalékkal gyakrabban elszürkült, ha valamilyen formában C-vitamin készítményt kaptak. 

Még aggasztóbb adatokat jelzett, hogy azoknak, akik hormonkezelésben is részesültek és szedték a C-vitamint, 56 százalékkal nagyobb lett a szürkehályog esélye, mint a vitaminkészítményt nem fogyasztóknak. Ennél is kockázatosabbnak bizonyult a mellékvesehormonnal kezeltek és C-vitamint szedők szemészeti állapota. 

Évekkel ezelőtt már történt vizsgálat Ausztráliában, mely ugyancsak nem tudta bizonyítani különféle vitaminok, és egyéb, igen egészségesnek mondható antioxidánsoknak a szürkehályog kifejlődését megelőző, kedvező hatását. A svéd tanulmány még jobban megerősíti azt az igazságot, hogy a legtöbb vitamin alkalmazása csak akkor előnyös, ha ténylegesen vitaminhiány állapota alakul ki.

Forrás: MTI

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X