Főoldal > EGÉSZSÉG > Védekeztem, mégis terhes lettem! – szakértői szemmel

Védekeztem, mégis terhes lettem! – szakértői szemmel

fogamzásgátlásnem kívánt terhességnőgyógyászat
0

Írta: and

Nőgyógyász orvosként egyik legmegrázóbb élményem a terhesség megszakítás műtéte. Mivel azonban pácienseim teljes testi, lelki egészségéért vállalok felelősséget, sajnos ez a teendő sem elhárítható. A terhesség megszakítása társadalmi döntés, amit nem a tiltások, hanem a lakás- és gyermeknevelési lehetőségek szabályoznak. A leggyakoribb hiba, hogy a pár bízik a szerencsében vagy a naptárban. Azt gondolják, hogy […]

Nőgyógyász orvosként egyik legmegrázóbb élményem a terhesség megszakítás műtéte. Mivel azonban pácienseim teljes testi, lelki egészségéért vállalok felelősséget, sajnos ez a teendő sem elhárítható. A terhesség megszakítása társadalmi döntés, amit nem a tiltások, hanem a lakás- és gyermeknevelési lehetőségek szabályoznak. A leggyakoribb hiba, hogy a pár bízik a szerencsében vagy a naptárban. Azt gondolják, hogy biztos nem akkor volt a peteérés, amikor a védekezés nélküli együttlét. Sajnos tudat alatt a hölgyek gyakrabban “engedik magukhoz” a férfit akkor, amikor fogékonyak. Másrészt a szervezet is keresi a „kiskapukat”: ha azt tapasztalja, hogy az együttlét ellenére nem sikerül megfoganni, akkor kicsit áthelyezgeti a tüszőrepedés időpontját.

Mit tehetsz, ha megtörtént a baj?

A ciklustól függetlenül mihamarabb szerezz be egy esemény utáni tablettát, vagy ha hosszútávon is a fogamzásgátlás a cél, spirált is fel lehet helyezni 3-5 napon belül. A tabletta hivatalos tájékoztatójában az áll, hogy 3 napon belül javasolt alkalmazni, de 5 napon belül is van még fogamzásgátló hatása.

Mire figyelj, hogy elkerüld a nem kívánt terhességet?

1. Kerüld a megszakított közösülést

A legaktívabb spermiumok ugyanis képesek a heréből a húgycsövön keresztül előre vándorolni, s így az ún. izgalmi elő-váladékkal a hüvelybe jutni. Hasonlóképpen a szeméremtest környékére kerülő igen aktív spermiumok is képesek a kicsit hosszabb úton át felvándorolni. Bizony az sem elég, ha az ejakuláció a hüvelyen kívül történik, de utána egy kicsit még visszakerül a pénisz a hüvelybe az utójáték ideje alatt. A húgycsőben marad még ondó, ami ilyenkor lassan távozhat.

0024361_1.jpg ()

2. Vegyél jó minőségű óvszert!

A fenti hibák óvszerhasználatkor is előfordulhatnak, illetve az óvszer elszakadhat. Ennek kivédésére mindig körültekintően használd az óvszert. Vásárlásnál figyelj a minőségre is. Felhúzás előtt tarts benne egy kis levegőt és feszítsd meg, hogy nem ereszt-e, majd a végét összenyomva húzd fel, hogy maradjon benne hely az ondónak. Együttlét és együttlét után is ellenőrizd a sérülésmentességet. Ne feledd: a kielégülés után ellankadó pénisz mellett is visszacsoroghat az ondó, és a szeméremtestre kerülhet, ezért minél hamarabb, figyelve a kicsorgás elkerülésére ki kell húzni a péniszt és el kell távolítani az óvszert.

3. Ha spermaölőt használsz, várd ki, amíg hat!

A spermaölő anyagok használatakor a leggyakoribb hiba az, hogy a szer feloldódásához szükséges időt nem várják meg a pár tagjai. Ez készítményenként (tabletta, krém, kúp, korong-tampon) eltérő lehet, ezért mindig a leírásnak megfelelően kell eljárni. Fontos, hogy ennél a védekezési módszernél mennyiségi közömbösítésről van szó, így azoknál a pároknál, ahol a férfi igen nagy mennyiségű ondót ürít, lehet, hogy nem ez a legjobb módszer. A másik csapda, hogy bár a fogamzásgátló hatás akár 6 órán át is tart, ez alatt csak egy közösülést véd meg. Az ondó közömbösíti az anyagot, de az ismételt együttléthez – akár néhány órán belül is – újabb tablettát kell használni. A fogamzásgátló tampon kivétel: 24 órán belül tetszőleges számú együttlétben tud védelmet biztosítani. Itt az egyetlen fontos tényező, hogy az utolsó együttlét után 1 órán át még nem szabad eltávolítani a hüvelyből.

4. A spirált évente ellenőriztesd!

A spirált évenként rendszeresen ellenőriztesd, mert az eszköz elmozdulása (pl. a méhen belül növekvő kis mióma miatt) befolyásolja a hatékonyságot. A spirál nem véd a spermiumok felhatolása, így a méhen kívüli terhesség ellen sem. Ez alól csak a hormonos spirál kivétel. Az a sterilizálásnál is hatékonyabban véd a nem kívánt terhességtől és a méhen kívüli terhesség ellen is nagyon hatékony.

5. Időben vedd be tablettát!

A tablettaszedés legnagyobb csapdája az elfelejtett tabletta, de a hasmenés, hányás vagy egyéb gyógyszer szedése miatt megváltozott felszívódás is gyakran felelős. Ez a tablettaszedési szünet, vagy hatóanyag nélküli tabletták körüli időben a legveszélyesebb. Ilyenkor nem a hiba napján, hanem a rákövetkező egy hétben nő meg a foganás esélye, így kérdéses esetben a hatás megszűnését követően még egy hétig kell más módon védekezni. Általában a kúraszerűen szedett gyógyszerek (pl. antibiotikumok) szedése alatt áll fenn ez a veszély. Bár viszonylag kevés típusosan gondot okozó gyógyszer van, én mégis inkább óvatosságot javaslok ilyen téren.

6. A hüvelygyűrűt cseréld le, amikor kell!

A tablettaszedés alternatívája a kombinált hormontartalmú hüvelygyűrű. Ennél tulajdonképpen az egyetlen hibalehetőség, ha a gyűrű a javasolt 21 napon túl fent marad a hüvelyben. Bár körülbelül 7 nap extra hatóanyag van még benne, ezután a fogamzásgátló hatás elmúlik.

A szakértő véleménye: a napi pontosságot nem igénylő módszerekkel érhető el a legnagyobb biztonság. Ezek a következők:

  • Hormonos spirál
  • Fogamzásgátló injekció
  • Fogamzásgátló implantátum
  • Kombinált fogamzásgátló anyagot tartalmazó hüvelygyűrű

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X