Főoldal > EGÉSZSÉG > A dohányzástól elvész a mértékletes ivás kedvező hatása

A dohányzástól elvész a mértékletes ivás kedvező hatása

alkoholfogyasztásdohányzásegészségivás
0

Írta:

A Cambridge-i Egyetem kutatói 22 254 embert követtek nyomon 12 éven át. Megállapították, hogy a napi 1-2 pohár bornak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztó, nem dohányzó embereknél 37 százalékkal kisebb volt a szélütés előfordulásának kockázata, mint az absztinenseknél. A dohányzóknál azonban nem jelentkezett ez a védőhatás. A nagy mennyiségben fogyasztott alkohol növeli a vérnyomást, ezzel emeli […]

A Cambridge-i Egyetem kutatói 22 254 embert követtek nyomon 12 éven át. Megállapították, hogy a napi 1-2 pohár bornak megfelelő mennyiségű alkoholt fogyasztó, nem dohányzó embereknél 37 százalékkal kisebb volt a szélütés előfordulásának kockázata, mint az absztinenseknél. A dohányzóknál azonban nem jelentkezett ez a védőhatás.

A nagy mennyiségben fogyasztott alkohol növeli a vérnyomást, ezzel emeli a szélütés kockázatát. Kisebb mennyiségben az alkohol megelőzheti a vérrögök képződését, és csökkentheti az erek falán a zsíros lerakódást. A dohányzás viszont elősegíti az artériákban a plakkok kialakulását.

A szakemberek hangsúlyozták, hogy az agyvérzésből eredő szélütés kockázatát nem csökkenti a mérsékelt alkoholfogyasztás, a nagyobb mennyiségű ivás pedig minden típusú szélütés rizikófaktora.

Forrás: MTI


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X