Főoldal > EGÉSZSÉG > Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa

Magyarország a világ egyik legegészségtelenebb országa

egészséglakosságország
0

Írta:

A WHO az ENSZ szakosított nemzetközi intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését, ennek évfordulóján tartják az egészség világnapját. Az idei világnap témája az urbanizáció és az egészség kapcsolata. A szervezet szerdán nagyszabású kampányt indít: a világ ezer városában “megnyitják a közösségi tereket az egészség előtt”, utcákat zárnak le a forgalom elől, bátorítják a parkokban […]

A WHO az ENSZ szakosított nemzetközi intézményeként 1948. április 7-én kezdte meg működését, ennek évfordulóján tartják az egészség világnapját. Az idei világnap témája az urbanizáció és az egészség kapcsolata.

A szervezet szerdán nagyszabású kampányt indít: a világ ezer városában “megnyitják a közösségi tereket az egészség előtt”, utcákat zárnak le a forgalom elől, bátorítják a parkokban való mozgást. A cél az egészségvédő programok népszerűsítése.

Az NPR Budapestről keltezett tudósításában megszólaltatta Pusztai Zsófiát, a WHO nemzeti koordinátorát, aki kifejtette: Magyarország az Európai Unió, egyben a világ egyik legegészségtelenebb országa. Ebben szerepet játszik a népesség egészségtelen, mozgásszegény életmódja, a jelentős alkoholfogyasztás és dohányzás, valamint a zsíros ételek fogyasztása.

A magyar lakosság egészségügyi helyzete még mindig elég gyenge nemzetközi mércével, jóval elmarad attól, ami egy ilyen társadalmi-gazdasági fejlettségű országtól elvárható volna, beleértve az EU-tagállamokat és más országokat is – mutatott rá a szakember.

Pusztai Zsófia emlékeztetett: Magyarországon az elhalálozások okai között vezető a szerepük a szív- és érrendszeri betegségeknek, nemcsak európai, hanem világviszonylatban is a legmagasabb a tüdőrákos betegek aránya a férfiak körében.

Hozzátette: az Európai Unióban Magyarország mellett Bulgária és Románia sorolható a legegészségtelenebb országok közé. A WHO idei kampányában a városokban élők egészségtelen életmódjára, a környezetszennyezésre, a rák- és szívbetegségek számának növekedésére igyekszik felhívni a figyelmet.

Az NPR tudósításában elhangzott, hogy Budapesten viszonylag kevés kerékpáros van, akiknek az élete időnként veszélyben forog az autósok miatt. “Az autósok nem nagyon tisztelik a bicikliseket, az a legveszélyesebb helyzet, amikor megállnak és úgy nyitják ki kocsijuk ajtaját, hogy nem néznek a tükörbe” – mondta egy kerékpáros.

Pusztai Zsófia úgy nyilatkozott az NPR rádiónak: azt szeretné, ha a következő kormány az ország gazdasági gondjai ellenére többet költene az egészségügyi megelőző programokra.

Forrás. MTI

$beszur$


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X