Főoldal > EGÉSZSÉG > Útmutató kellemetlen testszag ellen

Útmutató kellemetlen testszag ellen

egészségizzadástestszagverejtékezés
0

Írta:

A verejtékezés részt vesz a szervezet hőszabályozásában, a salakanyagok kiürítésében, de szerepet játszik a bőrfertőzések elleni védekezésben is. Az emberi szervezetben különböző izzadságmirigyek találhatók pl: a bőr felületén lévő váladékot kiválasztó mirigyek, illetve az ágyéki szakaszon és a hónaljban lévő apokrin verejtékmirigyek. Az esetek többségében az apokrin mirigyek váladéka szagtalan, de a bőrön élő baktériumoknak köszönhetően […]

A verejtékezés részt vesz a szervezet hőszabályozásában, a salakanyagok kiürítésében, de szerepet játszik a bőrfertőzések elleni védekezésben is.

Az emberi szervezetben különböző izzadságmirigyek találhatók pl: a bőr felületén lévő váladékot kiválasztó mirigyek, illetve az ágyéki szakaszon és a hónaljban lévő apokrin verejtékmirigyek. Az esetek többségében az apokrin mirigyek váladéka szagtalan, de a bőrön élő baktériumoknak köszönhetően könnyen kialakulhat a kellemetlen testszag.

Erős testszag, akkor alakul ki, ha a testnedvesség nem tud könnyen elpárologni. Bizonyos élelmiszerek is felerősíthetik a kellemetlen testszagokat, mert egyes alkotórészeik kiválasztódhatnak az izzadságban – ilyen lehet pl. a hagyma és a fokhagyma. A szellőzést gátló műszálas ruhák, zoknik pedig azért okozhatnak kellemetlen szagokat, mert nem engedik elpárologni az izzadtságot.

Mivel előzheted meg a kellemetlen testszagot?

  • Ha hajlamos vagy izzadásra, mindig jól szellőző, nedvszívó ruhát viselj, és kerüld azokat a termékeket, amelyek megakadályozzák a testnedvek elpárolgását.
  • Naponta cserélj ruhát, különös tekintettel az alsóneműdre.
  • Az izzadt ruhákat, zoknikat alaposan mosd ki.
  • Zuhanyozz rendszeresen!
  • Tisztálkodás alkalmával használj bőrbarát,  fertőtlenítő, gombaölő termékeket.
  • Sportoláshoz mindig pamutruhát viselj, amelyet minden edzés után alaposan moss ki.

$beszur$ 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X