Főoldal > EGÉSZSÉG > Jet leg – Ezt tedd ellene!

Jet leg – Ezt tedd ellene!

egészségjet legrepülés
0

Írta:

Minden embernek megvan a saját biológiai órája. Ez az óra tudja, hogy mikor kell ébren lennünk és mikor kell aludnunk. Agyunk úgy van beállítva, hogy a sötétséghez az alvást rendelte, míg a világoshoz az ébrenlét állapotát párosította. Ez a biológiai óra felborul és zavart okozhat, ha például utazunk és más időzónába érkezünk. Kompenzációs mechanizmus Az, […]

Minden embernek megvan a saját biológiai órája. Ez az óra tudja, hogy mikor kell ébren lennünk és mikor kell aludnunk. Agyunk úgy van beállítva, hogy a sötétséghez az alvást rendelte, míg a világoshoz az ébrenlét állapotát párosította. Ez a biológiai óra felborul és zavart okozhat, ha például utazunk és más időzónába érkezünk.

Kompenzációs mechanizmus

Az, hogy hogyan alkalmazkodik az ember szervezete teljesen egyénfüggő, mint ahogy az is, hogy mennyi időt vesz igénybe a biológiai óránk helyreállítása. A hosszú utazások leggyorsabb eszköze a repülőgép, amely rövid idő alatt akár több időzónán is keresztülmehet, más eszközök esetén a szervezet kompenzációs mechanizmusai sokkal több időt kapnak az átállásra. Persze nem csak az időzóna, de a megváltozott hőmérséklet és páratartalom, az elgémberedett végtagjaink, és szellemi aktivitásunk csökkenése is befolyásolja bioritmusunkat.

Szabályozó melatonin

Az ember szervezetének működését az agy egyik speciális része, a tobozmirigy szabályozza, amely a melatonin nevű hormont termeli. Ez a hormon felel többek között az alvás-ébrenlét egységének szabályozásáért is. Sötétedéskor jelzi a szervezet számára a pihenés idejét, míg világosban aktiválja annak működését.

0025195_1.jpg ()

Teljes alkalmazkodás

Nyugati irányba később, míg keleti irányban a megszokottnál hamarabb köszönt be az éjszaka. Tapasztalatok szerint előbbit, vagyis a nyugati irányba történő utazást sokkal jobban elviseli a szervezet, hamarabb átáll az ottani időszámításra. Az Ázsiába történő utazás nyugatról keleti irányba már kevésbé megy zökkenőmentesen. Szakemberek szerint az 5-6 órányi időeltérés már komoly zavarokat okozhat a szervezetben. A teljes alkalmazkodáshoz nagyjából három napra van szükség, így célszerű a távoli tájakra ennél hosszabb utat tervezni.

Tünetek

A Jet leg tünetei az alvászavarok tüneteivel egyeznek meg: fáradékonyság, ingerlékenység, a kevésbé pihentető és megfelelő hosszúságú alvás csökkenti a szellemi képességeket, és a vérnyomás is emelkedhet. A hosszú repülőút közben érdemes felállni, és kimozgatni elgémberedett tagjainkat. Az út előtt véralvadásgátló beadása ajánlott, vagy kompressziós harisnya használata, főként azoknál, akik trombózisra hajlamosak.

Mit tehetünk ellene?

Érdemes melatonint tartani magunknál, tabletta formájában már bármely patikában kapható. Az altatók és nyugtatók szedése nem célszerű, azokkal ugyanis a felborult bioritmus nem helyreállítható. A sok pihenés, megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztása, a nehéz ételek kerülése, és a sport segítenek a gyorsabb átállásban.

 


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X