Főoldal > EGÉSZSÉG > Előzd meg az ízületi betegségeket!

Előzd meg az ízületi betegségeket!

betegséggyógymódgyulladásízületreuma
0

Írta: and

Mit jelent a reuma? A reuma görög-latin eredetű orvosi kifejezés, mely a kötőszövet elfajulásával járó, kopásos vagy gyulladásos ízületi- vagy izombetegségek összefoglaló neve. A reumatológiai megbetegedésekben szerepet játszanak az időjárási változások, a hideghatás és az ismétlődő, azonos mozdulatok. „A reumatológia gyakorlatig magában foglalja a mozgásszervi betegségeket, de foglalkozik az izom-ízület okozta elváltozásokkal, valamint a különböző […]

Mit jelent a reuma?

A reuma görög-latin eredetű orvosi kifejezés, mely a kötőszövet elfajulásával járó, kopásos vagy gyulladásos ízületi- vagy izombetegségek összefoglaló neve. A reumatológiai megbetegedésekben szerepet játszanak az időjárási változások, a hideghatás és az ismétlődő, azonos mozdulatok.

podlovicsagota.JPG ()„A reumatológia gyakorlatig magában foglalja a mozgásszervi betegségeket, de foglalkozik az izom-ízület okozta elváltozásokkal, valamint a különböző gyulladásos reumatológiai kórképekkel is, amelyek hátterében akár immunológiai elváltozások is lehetnek” – mondja szakértőnk, Dr. Podlovics Ágota, reumatológus főorvos.

A mozgáshiány miatt a nyak-és hátizmok gyengülnek, így az izmok fájdalmassá, feszessé válnak, és nyakfájás, tarkótáji fejfájás alakul ki. A görcsösség rontja a vérellátást, az így keletkező oxigénhiány pedig tovább fokozza az izomfájdalmakat.  A rossz tartás terheli a gerincet, ennek következtében degeneratív elváltozások és porckorongsérv alakulhat ki a későbbiekben.

A túlsúly ízületi gyulladást okozhat

„A súlyfelesleg rendkívüli mértékben kihat a térd- és csípőízületekre, ami a fájdalom mellett ízületi kopást eredményezhet a végtagokban. A csontokat egy porcréteg fedi, mely ízületi folyadékot termel” – mondja szakértőnk. „Túlsúly esetén ezek a porcok elkopnak, így egyre kevesebb kocsonyás anyag termelődik a porcokban.”

Az ízületi fájdalmak megelőzése érdekében igyekezz ledolgozni a súlyfelesleget, és válassz olyan mozgásformákat, melyek nem terhelik az ízületeket. Az úszás minden ízületi problémára jó hatással van, mert oldja az izomgörcsöket, illetve lazítja és erősíti az izmokat. Ha a futást kedveled, a betonpálya helyett válassz inkább salakos terepet, ami kíméli az ízületeket.

Wellness Cafe tipp: Egyél minél több rostdús ételt, és igyál sok folyadékot. Óvakodj a vörös húsoktól, melyek fokozzák a szervezet purintermelését, ami kicsapódva az ízületekbe gyulladást és köszvényt eredményezhet.

A betegség mögött lelki tényezők is állhatnak

„Sajnos a különféle ízületi betegségek ma már egyre több fiatalt érintenek, ami összefüggésbe hozható a rohanó, stresszes életvitellel” – mondja szakértőnk. Ha folyton idegeskedsz, vagy állandóan pörögsz, sem szervezeted, sem ízületeid nem pihennek, így nyak- és hátizmaid görcsbe rándulnak, merevvé válnak, ami fájdalmas tüneteket eredményez.

Szánj elég időt a pihenésre, járj rendszeresen sportolni, vagy sétálj a természetben, hogy lelked mellett tested is új energiákkal töltődhessen!

Válassz alternatív gyógymódokat!
shutterstock_19543528.jpg ()
„A reumatológiai gyógyszerek egy része sajnos árt a gyomornak, illetve bizonyos betegségek (szív, magas vérnyomás) sem engedik a fizioterápiás kezelések igénybevételét” – mondja Dr. Podlovics Ágota.

Az alternatív megoldások közül a lágy lézeres kezelés előnye, hogy fájdalommentesen végezhető, így nem okoz sérülést, sugárterhelést, nem allergizál és mellékhatása sincs. A lézeres kezelés többször ismételhető, illetve súlyosabb panaszok esetén gyógyszerekkel, fizikoterápiával jól kombinálható.

Az akupunktúra ősi, több ezer éves kínai gyógymód, mely szerint a betegség a szervezetben lévő energiaegyensúly zavarának a tünete. Az akupunktúra módszerével az egyensúlyi zavarok a bőr alá szúrt vékony, speciális tűkkel hatékonyan feltárhatók. A betegségeket jelző pontok 12 meridián mentén helyezkednek el, így ezeken keresztül helyreállítható az energiaáramlás egyensúlya. Az akupunktúrás kezelés végezhető speciális tűkkel vagy lézerrel.

A felegyenesedett testtartás, a hosszas ülőmunka elegendő ok arra, hogy csont –és ízületi betegségektől szenvedj. Az egyénre szabott gyógytorna különböző passzív és aktív tornagyakorlatokkal, lágyrész technikákkal, az izmok erősítésével, valamint az ízületi mozgáshatár növelésével nagyban elősegítheti gyógyulásodat.

A gyógymasszázs simogató, gyúró, ütögető, dörzsölő mozdulatai olyan ingerületeket keltenek az idegvégződésekben, melyek ideiglenesen gátolják a krónikus fájdalom eljutását az agyba. A gyógymasszázsnak számtalan pozitív élettani hatása ismert: élénkíti a vérkeringést, a sejtek anyagcseréjét, enyhíti az izomfájdalmakat, növeli a teljesítőképességet és megerősíti az immunrendszert. Lelki síkon is segít, hisz javítja az általános közérzetet, nyugtatja az idegeket, így jelentősen csökkenti a benned lévő stresszt.

Wellness Cafe tipp: Mielőtt bármelyik kezelésnek alávetnéd magad, konzultálj egy orvossal, aki alaposan kivizsgál, megállapítja a fájdalmak kiváltó okát, és szakszerűen dönt a lehetséges gyógymódokról.

Szakértőnktől itt kérdezhetsz: www.reumadoktor.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X