Főoldal > EGÉSZSÉG > Gyakran fáj a hátad? Tegyél ellene!

Gyakran fáj a hátad? Tegyél ellene!

betegséggerincferdülésgyógymódhátfájásmasszázs
0

Írta: and

Üzen a szervezet A hátfájás mögött sokféle betegség vagy funkciózavar állhat, a kialakult fájdalom mozgásszervi és nem mozgásszervi eredetű is lehet. Mielőtt elkezdenéd az általánosan alkalmazott gyógytorna és fizikoterápiás kezeléseket, szakemberrel történő konzultációval ki kell zárnod a nem mozgásszervi betegségeket, melyek lehetnek tüdő-, hörgő-, mellhártyagyulladások, tüdőtáji sérülés, vagy előrehaladott állapotban a területen előforduló daganatok. A […]

Üzen a szervezet

A hátfájás mögött sokféle betegség vagy funkciózavar állhat, a kialakult fájdalom mozgásszervi és nem mozgásszervi eredetű is lehet. Mielőtt elkezdenéd az általánosan alkalmazott gyógytorna és fizikoterápiás kezeléseket, szakemberrel történő konzultációval ki kell zárnod a nem mozgásszervi betegségeket, melyek lehetnek tüdő-, hörgő-, mellhártyagyulladások, tüdőtáji sérülés, vagy előrehaladott állapotban a területen előforduló daganatok. A pontos diagnózis (röntgen, egyéb képalkotó eljárások) után kezdődhet csak a személyre szabott gyógyítás – mondja szakértőnk, Papp Krisztina gyógytornász.

A panaszok kiváltó okai

Az elhanyagolt gerincferdülés gyermekkorban gyorsabban, míg felnőttkorban lassabban, ám folyamatosan romlik. A már kialakult probléma gyógytornával, a rossz testhelyzetek kiküszöbölésével könnyen kezelhető, míg a genetikai elváltozás sokszor veleszületett formában jelentkezik, és rohamos romlást mutat – mondja szakértőnk. Intenzív, mindennapos gyógytornával, és egyéb korrigáló eszközök használatával a folyamat lassítható, és szerencsés esetben javulás is elérhető. Nagyon fontos tehát a gerincferdülés időben történő orvoslása, mert a későbbiekben már nem csupán hát- és derékfájást, hanem súlyos légzési és keringési zavarokat is okozhat.hatfaj2.jpg ()

Serdülőkorban – a csontok hirtelen hossznövekedése miatt – a helyes testtartásért felelős izmok gyengülnek. Így a tartó szerepet a szalagok veszik át, melyek túlterhelődnek, nem tartanak megfelelően, az ízületre nagyobb nyíróerő hat, ami ízületi károsodást, ezért fájdalmat okoz és kialakul a hanyag tartás.

Ha valamelyik izmodat nem használod, elsorvadhat, elgyengülhet, ahogyan ez a mozgásszegény életmód esetén is előfordul a felnőttkorban. Hasonló mechanizmussal jön tehát létre a fájdalom, mint gyermekkorban a hanyagtartásnál. Az izmok gyengesége miatt a szalagok nem tartanak megfelelően, ezért az ízületre nagyobb nyíróerők hatnak.

A gyógymód mindig egyéni

Szakértőnk tapasztalati szerint a hátfájást kiváltó okok személyenként eltérő formában jelentkezhetnek, ezért az első gyógytorna foglalkozáson mindig fel kell mérni a páciens mozgásképességét, és ennek megfelelően összeállítani a programot, mely tartalmazza a szükséges izmok erősítését, az ízületekre ható nyíróerő kiküszöbölésével, illetve megfelelő izomfűző kialakításával.

A testtudatosító gyakorlatok során egyszerűen megtanulhatod a helyes testtartást, adaptálhatod ezeket a mindennapi testhelyzetekbe, így csökkentve a fájdalmat és az esélyt arra, hogy később súlyosabb elváltozás alakuljon ki. A gyógytorna tartalmaz mobilizáló, ízületeket lazító elemeket is, illetve klasszikus feladatokat, melyek erősítik az izomfűzőhöz szükséges izmokat.

A javuláshoz nem elég pár óra

A hanyag tartás és a hátfájás kezelése hosszútávú feladat, hiszen izmaid erősítésére és karbantartására egész életedben szükség van. A torna célja a teljes panaszmentesség, melyhez legalább heti 2 alkalom szükséges, ám az a legjobb, ha egy héten háromszor tornázol szakszerű felügyelettel.

A kellemetlen vagy kínzó fájdalom a test tudatosításával, formálásával általában 2-3 hónap intenzív gyakorlás után enyhül (kivéve a régóta kezeletlen eseteket), és ha könnyű diétával párosítod, sokat teszel egészséged védelmében. Nem utolsósorban akár 400 kalóriát is elégethetsz 1 óra alatt, valamint feszesítheted a problémás testrészeket.

Nagyon fontos, hogy 2-3 hónap elteltével ugyanúgy folytasd a gyógytornát, fokozatosan haladva a nehezebb gyakorlatok felé. A rendszeres mozgás hihetetlenül jó izomzatot épít, fejleszti a koordinációt, a testtudatot, valamint megelőzi a későbbi hátfájás kialakulását, akár nehéz fizikai vagy ülő munkát végzel. Ilyenkor már elegendő heti 1-2 alkalom is – mondja szakértőnk.

Wellness Cafe tipp:
A heti 2-3 gyógytorna mellett szükséges, hogy a szakember által javasolt egyéni feladatokat otthon is gyakorold, napi 15-20 percben.

A masszázs csodákra képes

A hátfájás komplex kezeléséhez tartoznak különböző fizikoterápiás eljárások is, melyek közül a masszázs és a talpmasszázs remek segítséget nyújthat. A klasszikus svéd masszázs csökkenti az ízületek és szalagok túlterheltségéből adódó izomfeszüléseket, fájdalmakat. A stimuláló fogások dörzsöléssel, erőteljes gyúrással, ütögetéssel, paskolással érnek el különféle pozitív hatásokat a szöveteken, míg a lazító mozdulatok (simítás, vibráció, kirázás, lassú, finom gyúrás) a merev és feszes részeket oldják.

Hasonlóan kedvező hatású a talpmasszázs, – vélekedik Papp Krisztina – mely a talpon lévő reflexpontok segítségével stimulálja szerveink működését, és oldja azokat a blokkokat, melyek gátolják az energia áramlását, ezért funkciózavart hoznak létre. A talpmasszázs méregtelenít, illetve salaktalanít, ám ha konkrét panaszod van, naponta, kétnaponta összesen legalább 10 kezelés szükséges, majd fenntartó kezelés heti 1-2 alkalommal.

A teljes testmasszázs a fájdalmak csillapításán túl javítja a vérkeringését, serkenti az emésztést, a kiválasztást, és nem utolsósorban nyugtatja a lelket, és belső egyensúlyt teremt.

Wellness Cafe tipp:
A tünetek masszázzsal való enyhítése nem jelent valódi és hosszútávú megoldást a hátfájásra, a teljes gyógyuláshoz az okokat is kezelni kell.  A masszázs ezért csak gyógytornával együtt eredményes, így minimum heti 2-3 alkalmas gyógytorna mellett 1 órás masszázs is szükséges lehet ahhoz, hogy a panaszok enyhüljenek, megszűnjenek.

Szakértőnktől itt kérhetsz segítséget: www.gyogytornazom.fw.hu


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X