Főoldal > EGÉSZSÉG > Ne hagyd, hogy az életmódod tápanyaghiányt okozzon!

Ne hagyd, hogy az életmódod tápanyaghiányt okozzon!

életmódétkezésmozgástápanyaghiányvitaminbevitel
0

Írta:

Nesze neked civilizáció! Bármennyire hihetetlen, nem kell ahhoz drasztikus diétát folytatnod vagy koplalnod, hogy hiánytüneteid legyenek. „Bizony, ilyen tüneteket már maga a civilizációs életmód is okozhat, egyszerűen azért, mert nem fogyasztunk elegendő nyers zöldséget és gyümölcsöt, vagy csak feldolgozott formában, ami árt a bennük lévő vitaminoknak. Viszont rengeteg olyan eledelt eszünk, ami „rabolja” a szervezetünkből […]

Nesze neked civilizáció!

Bármennyire hihetetlen, nem kell ahhoz drasztikus diétát folytatnod vagy koplalnod, hogy hiánytüneteid legyenek. „Bizony, ilyen tüneteket már maga a civilizációs életmód is okozhat, egyszerűen azért, mert nem fogyasztunk elegendő nyers zöldséget és gyümölcsöt, vagy csak feldolgozott formában, ami árt a bennük lévő vitaminoknak. Viszont rengeteg olyan eledelt eszünk, ami „rabolja” a szervezetünkből a tápanyagokat – ilyen például a csokoládé, a kávé, a kakaó, a fekete tea, a rengeteg fehérje és szénhidrát, amelyek akadályozhatják a bevitt hasznos anyagok felszívódását” – hangsúlyozza Nagyné Szili Zsuzsanna biológus, a Napfényes Gyógyközpont munkatársa, aki azt javasolja, hogy a gondok elkerülése végett napi menüdnek legalább a fele nyers ételekből, vagyis gyümölcsökből, zöldségekből és teljes őrlésű gabonákból álljon.

vita2.jpg ()Fehérjében úszva

A spéci étrendek közül a fehérjedús diétával kell csínján bánnod, mert ez a változat fehérjetöbbletet okozhat, ami nem szerencsés. A szervezetedbe jutott pluszfehérje ugyanis olyan folyamatokon megy keresztül, mintha rohadna, és a keletkező vegyületek nehezítik a hasznos tápanyagok felszívódását. A másik gond, hogy ugyan a hús, a tojás, a tej és a különféle tejtermékek sok B-vitamint tartalmaznak, de ezek csak nagyon kis százalékban hasznosulnak, tehát nem segít, inkább árt, ha nagyon nagy mennyiségben fogyasztod ezeket az ételeket.

Sportolj ésszel!

Meg fogsz lepődni, de hiánytünetet az is okozhat, ha túl sokat sportolsz. (A heti árom alkalom még nem számít soknak!) Az ugyan köztudott, hogy ilyenkor különösen ügyelned kell a megfelelő folyadékpótlásra, az viszont kevésbé ismert, hogy a sportolás miatt magnéziumból és a kalciumból is többre van szükséged – ezek készleteit ugyanis alaposan megcsapolod a fokozott izomműködéssel. Azt is tudnod kell, hogy a túl sok mozgás komoly tejsavtermeléssel is együtt jár, ami savasíthatja a szervezetet. Ha tehát aktívan sportolsz, még jobban figyelned kell arra, hogy lúgosító ételeket egyél.

Elpöfékelt vitaminok

Az ugyebár nem újdonság, hogy a dohányzás – beleértve a passzív formáját is – árt az egészségnek. Arra viszont kevesen figyelnek, hogy a pöfékelés a káros hatásokon túl számos olyan vitamint rabol, amely amúgy az immunrendszert erősíti, például a C-vitamint, az A-vitamint és a cinket. Sőt a bagózás akadályozza a szelén és a kalcium felszívódását is. Így ha nem is vagy képes végleg letenni a cigarettát, legalább az általa „elpocsékolt” értékes anyagok pótlásról gondoskodj!

A cikk folytatását keresd a Maxima Magazin 2. számában!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X