Főoldal > EGÉSZSÉG > Hozd formába magad szaunával!

Hozd formába magad szaunával!

immunrendszerizzadásméregtelenítésszauna
0

Írta: and

Szauna történelem A közhiedelemmel ellentétben a szaunázás nem finn találmány. A csoki mellett ezt is az inkáknak köszönhetjük, ahol a papok izzasztással gyógyítottak bizonyos betegségeket. Az viszont biztos, hogy a szaunázás előnyeit legjobban kihasználó nemzet a finn, akik még az olimpiára is ezzel a technikával készültek. Lássuk, milyen előnyökkel számolhatsz egy-egy kiadós izzadás után. Erősíti […]

Szauna történelem

A közhiedelemmel ellentétben a szaunázás nem finn találmány. A csoki mellett ezt is az inkáknak köszönhetjük, ahol a papok izzasztással gyógyítottak bizonyos betegségeket. Az viszont biztos, hogy a szaunázás előnyeit legjobban kihasználó nemzet a finn, akik még az olimpiára is ezzel a technikával készültek. Lássuk, milyen előnyökkel számolhatsz egy-egy kiadós izzadás után.

Erősíti az immunrendszert

A hő hatására szinte mesterséges láz alakul ki, így a kórokozók, baktériumok könnyen elpusztulnak. A felesleges méreganyagoktól megszabadulva pedig visszaáll a szervezet optimális működése, és ellenállóbbá válik a fertőzésékkel szemben.  A levezető hideg zuhany pedig frissítőleg hat testre és lélekre egyaránt.

Szebb lesz tőle a bőröd

A pórusok kitágulásával a méreganyagok szabadon távozhatnak, amitől bőröd tisztább és egészségesebb lesz. Akné és ekcéma esetén is egyre többen keresik fel a kabinokat. Sőt, a narancsbőrnek is búcsút inthetsz, ha a rendszeres infraszaunát megfelelő étrenddel és sporttal kombinálod. Az infrasugarak ugyanis sokkal mélyebben fejtik ki hatásukat, mint ami a finn szaunával elérhető, ezért cellulitisz problémák esetén válaszd a kevésbé izzasztó változatot.

szaunacikk.jpg ()Felér egy órás edzéssel

Csökkenti a stresszt, sőt egyes vélemények szerint a meleg a szezonális depressziósoknak, a hátfájástól, ízületi fájdalmaktól és sportsérülésektől szenvedőknek is jót tesz. Egy 20 perces izzadás úgy megdolgoztatja a szívet, felerősíti a vérkeringést, mintha egy kiadósat edzettél volna.

Méregtelenít

A hő és az izzadás segítségével a salakanyagok könnyen távoznak a szervezetből, sokkal hamarabb tapasztalhatsz kedvező változásokat, mintha csak sportolnál. A tavaszi fogyókúra ideális kiegészítése, mert a kalóriákat is eredményesen égeti.

Így kezdj neki…

Ha szaunázásra adod a fejed, tartsd magad a fokozatosság elvéhez: először csak addig maradj, amíg jól esik, és bírod a hőt. Finn szaunában az ideális eltöltött idő 15, infraszaunában 30 perc. Az utóbbi azoknak is ideális, akik nem bírják a forróságot. Az infrakabinokban 40-70 fok van, így nem kell akkora folyadékveszteséggel számolnod, mint a hagyományos szauna esetén.

A szaunázás előtt 1-2 órával lehetőleg ne egyél, viszont gondoskodj a bőséges folyadékpótlásról. A felgyorsult szívverés miatt pedig relaxálj pár percet, mielőtt elindulnál.

Mikor ne szaunázz?

Vannak olyan esetek, amikor kimondottan káros lehet a szaunázás. Terhesség, vérzékenység, daganatos betegségek, lázas állapotok és vérnyomás problémák esetén feltétlenül kérd ki orvosod véleményét!


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X