Főoldal > EGÉSZSÉG > Így legyenek bacilusmentesek a sportszereid

Így legyenek bacilusmentesek a sportszereid

fertőtlenítésfertőzéskórokozósportfelszerelés
0

Írta: and

Edző- és fürdőruha Miért tudnak veszélyesek lenni? Az edzőruhába óhatatlanul beleizzadsz, a fürdőruha pedig magába szív a vízből mindenféle alattomos baktériumot. Ezek után bedobod őket a sporttáskádba és órákig, vagy akár napokig is ott penészednek. Mit tegyél? Az edzőruhádat csomagold be egy nejlonszatyorba, vagy egy külön rekeszbe tedd őket a sporttáskádban, és amint hazaérsz, gyorsan […]

Edző- és fürdőruha

Miért tudnak veszélyesek lenni? Az edzőruhába óhatatlanul beleizzadsz, a fürdőruha pedig magába szív a vízből mindenféle alattomos baktériumot. Ezek után bedobod őket a sporttáskádba és órákig, vagy akár napokig is ott penészednek.

Mit tegyél?
Az edzőruhádat csomagold be egy nejlonszatyorba, vagy egy külön rekeszbe tedd őket a sporttáskádban, és amint hazaérsz, gyorsan mosd ki őket. Ha nincs időd mosni, akkor legalább teregesd ki őket, hogy megszáradjanak, így a bacik nem szaporodnak tovább.

Vizespalack

Elismerésre méltó, ha minden edzésre viszel magaddal vizet, és nem szeretnél minden alakalommal újabb és újabb vizespalackot venni. Igen sok üveg már sportos, felpattintós kiszerelésben is kapható. Ám ha nem tisztítod ki megfelelően a palackot, az fertőzésveszélyes lehet, hiszen a kezeiddel pattintod fel a tetejét, és azután egyből a száddal érintkezik a palack pereme.

Mit tegyél?
Mikor hazaérsz, a palackot gyorsan mosd el. Ha van mosogatógéped, annál jobb. Dobd be a gépbe, és állítsd magas hőmérsékletre, hogy a baktériumoknak esélyük se legyen. Vagy válassz hagyományos, kupakos kiszerelésű vizet.

sportszer2.jpg ()Sporttáska

A baktériumok Kánaánja, hiszen edzés után minden kórokozót hordozó cuccot ide pakolsz be. Ráadásul az edzőteremben sokszor a földre tesszük a táskát, így onnan is további élősködőket tudunk begyűjteni.

Mit tegyél?
Hazaértve ürítsd ki a táskát, és tedd ki a levegőre, és hetente mosd ki magas hőmérsékleten. Illetve az edzőteremben se a földre tedd soha a táskát, hanem tedd be a szekrénybe, vagy akaszd fel valahová.

Jógaszőnyeg

Elvégzed a szőnyegen a sokszor megterhelő, izzasztó gyakorlatokat, majd  az izzadságcseppekkel teli szőnyeget összecsavarod, és elő sem veszed a következő óráig. Ugye, hogy nem túl gusztusos?

Mt tegyél?
Az óra után töröld át a szőnyeget fertőtlenítő kendővel, vagy ha az nincs kéznél, papírtörlővel, és mikor hazaértél, töröld át alaposan!

Vietnámi papucs

Zuhanyzóban, szaunában a legpraktikusabb viselet, de éppen ezért könnyen magába szívja  az ezen a helyeken hemzsegő baktériumokat.

Mit tegyél?
Tedd őket egy nejlonzacskóba, mielőtt a sporttáskádba landolnának, és mikor hazaértél, fújd be őket fertőtlenítő spray-jel, majd hagyd megszáradni.


További cikkeink a témában

Kövess Facebook-on!
X